Obitelj Josipa i Zdravka Lukačića ostala bez novca i junica

KRIŽEVCI – Obitelj Josipa i Zdravka Lukačića, oca i sina, poljodjelaca iz Ivanca Križevačkog podnijeli su Općinskom državnom odvjetništvu u Križevcima kaznenu prijavu protiv Karoline i Denisa Kolarića, te Ivana Novaka iz Pribislavca kod Čakovca zbog kaznenog djela prijevare i krivotvorenja isprava. Zato su se još više iznenadili kad su pročitali u novinama da je 24-godišnji Denis Kolarić iz Pribislavca sa svojom tvrtkom "Ranč" jedan od ozbiljnih kandidata za kupnju karlovačke mljekare KIM.


Jedva preživljavaju

– On nas je prevario za 35 bređih junica vrijednih 425 tisuća kuna koje su mu plaćene još prošloga ljeta. Izjavio je u novinama da ima 250 krava muzara, a među njima su sigurno i naše krave koje nismo dobili ni poslije pola godine čekanja – kaže Zdravko Lukačić. Zajedno s ocem Josipom zadužio se kod zagrebačke Centar banke sa 1,09 milijuna kuna kredita, s namjerom da kupe bređe junice i proizvode mlijeko i meso.

– Umjesto da radimo, zarađujemo i time otplaćujemo kredit jedva preživljavamo od 700 kuna mjesečno za prodano mlijeko, jer smo prevareni – pripovijedaju Lukačići, koji su prošle godine preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj zaključili ugovor o kreditu iz programa kreditiranja poticanja malog gospodarstva.

Na svom su gospodarstvu sagradili staje sa skladištem i silosom koje su već više od pola godine prazne. Već mjesecima čekaju da im Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kolarić iz Pribislavca kod Čakovca isporuči 35 bređih junica pasmine kanadski holstein. Životinje su plaćene OPG-u Kolarić 8. rujna 2006. godine na temelju lažne dokumentacije da su junice predane još lani u kolovozu predane Lukačićima.

Prijava protiv Kolarića

– Kad smo pitali Denisa Kolarića iz Pribislavca zašto je naveo u računu banci da je isporučio junice kada to nije istina, rečeno nam je da to nema veze, neka šutimo i da ćemo svoj junice dobiti za nekoliko dana, što nije ispunjeno do danas – kaže Zdravko Lukačić.

Dodaje da u štali drži Kolarićevih 35 telića, ali temeljem ugovora o kooperaciji s OPG Kolarić radi tova, čija vrijednost nije ni iz daleka kao 35 bređih junica koje nije dobio. Zato je lani još početkom prosinca podnio protiv Kolarićevih kaznenu prijavu Općinskom javnom odvjetništvu u Križevcima i ne zna zašto dosad još nema odgovora.

U međuvremenu je doznao da je i Centar banka d.d. iz Zagreba upozorila Denisa Kolarića, kao nositelja Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, da će protiv njega pokrenuti sudski postupak radi povrata 425.000 kuna koje je dobio preko Erste Steirmärkische banke iako nije Lukačićima isporučio 35 bređih junica kanadskog holsteina. Banka je ujedno najavila protiv Kolarića i kaznenu prijavu zbog prijevare, kako stoji u dopisu Marka Brnića iz bančinog Sektora poslova s gospodarstvom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.