Sirotinju stalno plaše ovrhom

Jasno mi je da se računi moraju plaćati, ali neprimjereno je sirotinji oduzimati i slati ovrhu na račun bogatih – žali se Gabrijel

VOJAKOVAC – Gabrijel Hunjak, 73-godišnji umirovljenik iz Vojakovca, ogorčen je odnosom križevačke gradske vlasti prema umirovljenicima i stanovnicima Mjesnog odbora Vojakovac. Gradonačelniku Branku Hrgu najviše zamjera način „punjenja" gradskog proračuna i smatra da zakida siromašne i umirovljenike koji imaju mala primanja.

– Gradonačelnik Hrg samo obećava, a zauzvrat daje malo. Posebno me zasmetao njegov prijedlog punjenja gradskog proračuna koji, prema mojem mišljenju, oduzima siromašnima koji od svega nemaju nikakve koristi. Radi se o komunalnoj naknadi u Vojakovcu koja sada košta 60 kuna. Vozilo komunalnog poduzeća kroz Vojakovac bespotrebno prolazi dvaput mjesečno jer se kamion ne napuni smećem. Mjesečno napunim pola kante otpada, a kada sam odbio plaćati naknadu, nakon nekoliko mjeseci stigao mi je nalog za ovrhu. Tada sam posjetio gradonačelnika koji je rekao kako se ta naknada plaćati mora jer je plaćaju svi stanovnici bez obzira na imovinsko stanje. Tako sam, kako bih izbjegao ovrhu, odlučio platiti naknadu, što i danas činim iako mislim da je to nepravedno, posebno zato što sam umirovljenik s nižom mirovinom i što plaćam za odvoz smeća koje ne postoji. Za 500 kuna duga htjeli su mi uzeti električni cirkular i drljače vrijedne više od 1200 kuna. Na sreću, platio sam pa je ovrha izostala – kazao je Gabrijel Hunjak i iskazao nezadovoljstvo gradskim dimnjačarima koji obilaze Vojakovac.

Proračun se puni novcem siromaha

– Ne mogu sakriti nezadovoljstvo sumnjivim ljudima koji se školuju ili su školovani za dimnjačara. Dimnjačar u selu je čovjek sa završena dva razreda osnovne škole koji godišnji odmor koristi kako bi odslužio zatvorsku kaznu. Bojim ga se pustiti u kuću da me ne pokrade – kazao je Hunjak i dodao kako misli da mu je nepravdu nanio i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– Prošle godine sam odlučio plaćati dobrovoljno dodatno zdravstveno osiguranje. Potpisao sam ugovor na šest mjeseci nakon kojih su mi i dalje stizali računi. Kada sam provjerio o čemu se radi, saznao sam da me Zavod tereti da sam potpisao na godinu dana, dok sam siguran da sam potpisao na pola godine. Računi su se povećali i jučer mi je na kućnu adresu stiglo rješenje za ovrhu te da će mi se od mirovine naplatiti 500 kuna. Mislim kako je to potpuno nepravedno, a najbolnije je to što se oduzima siromasima čijim se novcima pune proračuni. Ne znam kome se obratiti za savjet i pomoć. Nakon svega, odlučio sam da više neću plaćati dobrovoljno dodatno zdravstveno osiguranje kad ionako sam plaćam lijekove i sve pristojbe.

– Bio bih zadovoljan kad bi umirovljenici bili u boljem položaju. Jasno mi je da se računi moraju plaćati, ali neprimjereno je sirotinji oduzimati i slati ovrhu na račun bogatih – kazao je Gabrijel Hunjak iz Vojakovca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.