Protiv deponija na Gunjaku u četiri dana 778 potpisa

KRIŽEVCI – Novih 778 potpisa protiv regionalnog odlagališta otpada na Gunjaku prikupljeno je otkako je u srijedu, na javnoj raspravi o izmjenama i dopunama prostornog plana Koprivničko-križevačke županije, ponovno aktualizirana ideja da polje Gunjak na granici općine Sv. Ivan Žabno s Križevcima bude odlagalište otpada za pet županija.

Nove su potpise zajedno s peticijom od više od dvije tisuća potpisa prikupljenih tijekom 2004. predstavnici ekološke udruge Kloštar Vojaković predali danas zajedno s prigovorom na izmjene prostornog plana.

– Prije su nam se pričale bajke o tvornici za preradu otpada. Mi smo pak izražavali bojazan da bi na Gunjaku moglo biti samo skladištenje otpada, a takve su naše bojazni sada i potvrđene prijedlogom prostornog plana. Prije se govorilo samo o komunalnom otpadu, sada je otvoreno najavljen i opasni otpad, a poznato je da Varaždin planira bio-tehnološki centar, navodno i proizvodnju lijekova. Oni će, dakle, zapošljavati i zarađivati, a Gunjak će u sav njihov otpad, koji ta Županija i inače ima daleko više, od naše Županije trebati prihvaćati i povećane količine opasnog otpada – rekao je dr. Marijan Jošt, član Udruge.

Dometnuo je da je raspoloženje takvo da mještani sela oko Gunjaka najavljuju da su spremni i vlastitim tijelima braniti Gunjak.

– Spremni smo na svašta i nećemo stati samo na ovom prigovoru i peticijama s potpisima protiv Gunjaka – tvrdi Vlado Adam, član Udruge iz sela Ruševca.

– Nije nam jasno kako je županijska vlast nakon svih onih medijskih najava da regionalno odlagalište ide u Piškornicu u općini Koprivnički Ivanec, i nakon svih naših peticija i protivljenja opet recikliralo ideju da Gunjak bude moguće odlagalište i pitamo se nema li možda veze i sudski spor koji su Koprivnica i općina Koprivnički Ivanec počele zbog uređenja odlagališta Piškornica – kaže Adam.

– Gunjak je vrijedno poljoprivredno zemljište, i to komasirano. Ne želimo tamo nikakvu tvornicu za preradu otpada, niti ikakvo skladištenje otpada. Ako općina Žabno pak želi pet milijuna kuna godišnje zarađivati na smeću, odlagalište neka načini na svom teritoriju, a ne na granici s nama, tako da su deponijem ugrožena naša sela- kaže poljoprivrednik Zvonko Ištvanović, predsjednik MO-a Većeslavec.

Branko Hrg: Lokalni čelnici o Gunjaku trebaju razgovarati hladnih glava

Nakon javne rasprave danas je zbog Gunjaka gradonačelnik Branko Hrg hitno sazvao i sve predsjednike križevačkih političkih stranaka.

– Predstavnici svih stranaka jasno su izrazili stajalište da regionalno odlagalište nije financijski dovoljno vrijedan projekt u odnosu na ono što bi negativno donio. Dogovorili smo i zajednički sastanak s predstavnicima općine Sv. Ivan Žabno i njihovih stranaka, na kojem bi hladnih glava trebali razgovarati o Gunjaku – u emisiji Križevačkog radija izjavio je to danas gradonačelnik Hrg.

Vezano

Komentari su zatvoreni.