U Koprivničko-križevačkoj županiji nema svinjske kuge

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema svinjske kuge, potvrdio je glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. No mnoge je uznemirila sumnja da se bolest pojavila na svinjogojskoj farmi u Velikom Otoku u općini Legrad. Veterinari i predstavnici Ministarstva su na terenu, uzeti su uzorci krvi životinja, a rezultati se očekuju sutra ujutro, izvijestio je Pavić:
– Jučer se pojavila sumnja da se na području Koprivničko-križevačke županije pojavila svinjska kuga, no ubrzo se pokazalo da ona nije opravdana. Konkretno, riječ je o tovilištu pet i pol tisuća svinja u Velikom Otoku, na kojem veterinari nisu pronašli bolest, ali za svaki slučaj uzeti su uzorci krvi životinja i proslijeđeni na analizu laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta. Još jednom napominjem kako za sada prema tvrdnjama veterinara tamo ne bi trebalo biti svinjske kuge, iako određena sumnja postoji – rekao je Mladen Pavić.

Zbog vrlo razvijenog svinjogojstva u Varaždinskoj županiji glasnogovornik je za to područje najavio zabranu prometovanja svinjama, kako bi se zaustavilo širenje te bolesti. Najbliže Koprivničko-križevačkoj županiji ona se pojavila u selu Podravska Kapela u općini Veliki Bukovec, pa će se zabrana odnositi i na sela u našoj županiji, primjerice Selnicu i Kutnjak. Tamošnji stanovnici svinje neće smjeti prodavati, odvoziti na klanje i slično, dok se u ostatku naše županije ništa neće promijeniti. Pavić je to potvrdio, kao i pojavu svinjske kuge u Podravskoj Kapeli:
– Istina je, u Podravskoj Kapeli se prošlog vikenda sumnja ispostavila opravdanom, zbog čega je u dva kućanstva eutanizirano 57 svinja.
Inače, već se provode mjere opreza kod prometa stoke i ostala zaštita radi sprječavanja širenja svinjske kuge. Županijski preventivno-zdravstveni stožer se danas konzultirao s Veterinarskom inspekcijom i Zavodom za javno zdravstvo te su dogovorene sve radnje da bi se spriječila njezina pojava u Koprivničko-križevačkoj županiji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.