Koprivnici nužna cesta s četiri traka

CESTOGRADNJA: Koprivnica uznemirena zbog vijesti o gradnji samo dva traka brze ceste

KOPRIVNICA – Brza cesta koja je već opsesija gotovo svih lokalnih političara, a i zalog kojim se pridobivaju birači, postala je preko noći ponovo tema dana. Razlog svemu je navodna odluka Hrvatskih cesta da spomenutu prometnicu gradi samo s dva traka, s čime se, međutim, Koprivnica, tvrdi Darko Koren, zamjenik župana, ne može složiti.
– U pravilu znamo kako završavaju obećanja, u ovom slučaju da će se dva traka naknadno riješiti – ističe Darko Koren, koji nije želio komentirati nagađanja da Hrvatske ceste posežu za ovim rješenjem kako bi omogućile istovjetnu gradnju i brze četverotračne ceste od Vrbovca prema Bjelovaru.


Usporedna gradnja

Kao dobar poznavatelj stanja u cestogradnji smatra da su poslovi na ovom drugom pravcu unapredovali zato što se potrošilo vrijeme na odabir trase od Kloštra Vojakovačkog prema Koprivnici i Mađarskoj. Tako su u Bjelovaru već počele rasprave o studiji utjecaja na okoliš, a za dionicu od Gradeca do Kloštra Vojakovačkog tek će se otvoriti u Križevcima 14. veljače i trajat će do 6. ožujka.

Zlatko Filipović, ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje, dobro je upoznan s ovom problematikom te tvrdi da o tomu nije obaviješten i smatra da potezi Hrvatskih cesta govore suprotno.

– Trasa od Vrbovca do čvora Gradeca već je izgrađena s četiri traka, i to kao dio buduće koprivničke brze ceste koja je kao takva već ušla i u dokumentaciju studije utjecaja na okoliš – kaže Zlatko Filipović.

No, on smatra da je u konačnici ipak odlučujuća lokacijska dozvola koja će predvidjeti što će se i kako graditi te ne mora odgovarati naznačenom u spomenutoj studiji.

U Hrvatskim cestama, nažalost, ništa nismo mogli konkretnije doznati jer do mjerodavnih rukovoditelja službi nije bilo moguće doći, a oni s kojima smo razgovarali nisu smjeli ili pak željeli potvrditi spomenute glasine po kojima Hrvatskim cestama nedostaje novca da bi izgradile ove dvije ceste. I to po principu usporedne gradnje kilometar po kilommetar, iza čega je inače stala i službena politika.

– Zatečen sam takvim rješenjem, ako ono uopće i postoji. Ako si netko tako nešto zamišlja, bolje je da to odmah i zaboravi jer se brza cesta mora izgraditi onako kako je bila i planirana. Ako pak zbog nekog razloga postaju upitna četiri traka, u najgorem slučaju moraju ostati tri – prokomentirao je te glasine Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, ujedno i veliki zagovornik gradnje brze ceste prema Koprivnici i mađarskoj granici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.