Nakon šest godina čekanja dobili plaće

GOSPODARSTVO: Bivšim zaposlenici Trgovačkog u stečaju isplaćeno 1,04 milijuna kuna

KRIŽEVCI – Nakon više od 28 godina radnog staža u  prodavaonici Trgovačkog poduzeća Križevci u Koruškoj Đurđa Jakopović je nedavno dobila oko 8000 kuna za tri zaostale  plaće i tri otpremnine. Njezina kolegica iz dućana Zlatica  Slavečki s 25 godina staža dobila je 6100 kuna, a na svoj novac su čekale šest godina, kao i još 204 ostalih bivših  zaposlenika nekadašnjeg najvećeg trgovačkog poduzeća u  tadašnjoj općini Križevci.

Dok je Đurđa već pet godina na listi nezaposlenih s 930 kuna mjesečne naknade, Zlatica prima  obiteljsku mirovinu od 1080 kuna, što im dakako nije dostatno za život. Obje su već izgubile svaku nadu da će se zaposliti jer nove privatne trgovine i trgovački centri zapošljavaju mlađe ljude, čak i bez trgovačke škole.

Bilo je kriminala
– Najveća je nesreća u tome da je nekadašnje poduzeće  propalo, a da pravi krivci za to i očiti kriminal i nisu  odgovarali, ali su zato podnosili tužbe i protiv sindikata i  protiv novinara, kazala je Katarina Sinjeri, županijska  povjerenica Saveza samostalnih sindikata. Malo se tko od 206  bivših trgovaca uspjelo zaposliti na neodređeno vrijeme pa su  jedva dočekali zaostale plaće i dio otpremnina, makar i  poslije božićnih i novogodišnjih blagdana.

 No, većina ih je  ogorčeno što im je s neto plaća skinuto 15 posto poreza na  dohodak, te prirez, pa se zacijelo iz revolta i nisu odazvali  na jučerašnji razgovor s gradonačelnikom Brankom Hrgom, iako su  ga sami potaknuli – kazao je Josip Augustinčić, jedan od petero bivših trgovaca koji su došli u Gradsku vijećnicu.

Zahvala i cvijeće
– Bio sam sve ove godine i sam često ljut i na gradsku vlast  i na stečajnog upravitelja i na sindikat što nismo prije  dobili svoj novac – kazao je Augustinčić. Potvrdila je to i  Đurđa Kemenović, napominjući da su gradom kolale svakojake  priče. No, kazala je, istina je da je upravo zahvaljujući  gradonačelniku i stečajnom upravitelju nakon višegodišnjeg  sudskog postupka postignuta nagodba da se jedan lokal u gradu proda za korist bivših trgovaca. Ona je javno zahvalila  gradonačelniku, stečajnom upravitelju i sinidikalnoj povjerenici na jučerašnjem razgovoru u vijećnici uručivši im cvijeće i darove.

Vezano

Komentari su zatvoreni.