SM iz Splita: Žena na raskrižju ideologija

Hrvatska udruga likovnih umjetnika iz Splita, s programskom urednicom i kuratoricom Anom Peraica priređuje multidisiplinarni projekt Žena na raskrižju ideologija, koja je otvorena do 20. veljače. Sudionici? vidljivo na fotografijama.

Sadržaji: video, mediji, novi mediji… Sastoji se od "pet ideologija koje se odnose na analizu ovih prostora kroz problem žene", kako navodi Peraica. To su Postkomunizam, Marketing, Neoreligije, Postfeudalno i Mediteranski macho milje.


Na više etaža svoje su radove okupljene u zajedničkom ciklusu nazvanom “Povratnice, iseljenice i nomatkinje (4 kantuna)” izložile umjetnice koje je životni i profesionalni put odnio u tuđinu. Prevladava videomedij. Ne bez razloga. – Pa video je dugo smatran ženskim medijem – kaže Ana Peraica.

Bit će prikazano 50-ak filmova i videa koji problematiziraju odnos žena u društvu, a u sklopu projekta napravljena je i anketa na 360 ispitanica. Primijenjene su dvije metode – pismena anketa na ulici, te anonimna telefonska. U ovoj drugoj, privatnijoj, tek ih je 33 posto zadovoljnih, 56 posto ih se osjeća diskriminirano, a više od 10 posto zlostavljano!
Guerilla girls su provocirale pitanjem: "Moraju li žene biti gole da bi ušle u muzej ? " Tako je umjetnost vidjela žene stoljećima.

Među autorima koje pobrojava umjetnosti tek je pokoja žena.
Izložbom smo htjeli problematizirati mjesto žene u društvu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali kroz međunarodni kontekst – kaže autorica Ana Peraica, koja drži da su žene dosad bile diskriminirane, čak i u umjetnosti. Mateo Perasović, šef HULU Split, kaže kako slabiji spol sudjeluje sa 50 posto u članstvu Udruge, te da nema nikakvog govora o diskriminaciji!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.