Parcele stoje uređene, čeka se samo na nove ulagače

U 28 poduzetničkih zona u Koprivničko-križevačkoj županiji djeluje 119 poduzetnika sa 5000 zaposlenih – U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutačno je slobodno tridesetak komunalno uređenih parcela

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas je u funkciji 28 poduzetničkih zona od predviđene 41. Prostiru se na 1057 hektara, a u kojima posluje 119 poduzetnika koji zapošljavaju 5000 djelatnika.

Ulaganja

Od 2008. do 2010. godine u njima je zaposleno 250 radnika, a 657 hektara još je bez sagrađene komunalne infrastrukture.

Prema riječima dožupana Darka Sobote, unatrag šest godina ukupno je u njih uloženo više od 102 milijuna kuna, od čega su jedinice lokalne samouprave uložile 66 milijuna, država 29 milijuna, a županija 8 milijuna kuna. Protekle godine općine i gradovi uložili su 8,2 milijuna kuna, država 6,5, a 100.000 kuna županija na projektne dokumentacije.

Županijskim Planom poduzetničkih zona do 2012., između ostalog, uređen je način sufinanciranja gradnje komunalne infrastrukture. Prema njemu, županija sufinancira 10 posto izvedenih radova za gradove, a za općine prema izvornim prihodima. Gradovi i općine imaju obvezu kupiti zemljište vlastitim sredstvima te onima županije i ministarstva i urediti infrastrukturu kako bi privukli domaće i strane investitore na uređenu parcelu. Gradovi i općine donose odluke o različitim olakšicama za investitore, a županija može financirati do 30.000 kuna troškova projektne dokumentacije.

Zone su podijeljene prema prioritetima – u prvoj grupi nalaze se ona za veliko poduzetništvo u Koprivničkom Ivancu veličine 230 hektara, zona geotermalnog projekta u Legradu koja se planira na 140 hektara, te zona Gornji Čret namijenjena tihoj industriji malog i srednjeg poduzetništva, čija će gradnja infrastrukture od pet milijuna kuna početi u proljeće. U drugoj grupi nalaze se zone Dravska, Radnička, A, Kalinovac jug i Brzdeljeva, dok su ostale zone u trećoj grupi. U četvrtu su smještene već potpuno sagrađene zone –- Danica, Nikola Tesla, Koprivnički inkubator i Virje. Trogodišnja recesija osjeti se i u poduzetničkim zonama.

– Postoji stagnacija u investiranju, ulagača je manje, pa imamo oko 30-ak slobodnih i opremljenih parcela u koje investitori mogu odmah doći – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Štimac, no napomenuo je da će investicija uvijek biti, pa tako u Kalinovcu kreće gradnja proizvodne hale vrijedne 30 milijuna kuna.

Recesija

Prema podacima Fine, županija je 2009. godine po broju poduzetnika u Hrvatskoj bila na 18. mjestu, po broju zaposlenih na 12. , po ukupnom prihodu na 10., a po neto dobiti na 14. mjestu, no treba uzeti u obzir da je te godine Podravka iskazala značajan gubitak.

 

Najstarije zone i gospodarski su najznačajnije

Prema riječima pročelnika Marijana Štimca, promišljanja o tome da bi gospodarstvo trebalo biti izdvojeno iz gradskih sredina počinju 80-ih godina prošlog stoljeća. Tada nastaje prva specijalizirana industrijska zona u Koprivnici na prostoru Danice, površine 145.000 kvadrata, s 2000 zaposlenih u 17 firmi. U Đurđevcu do 1986. godine nastaje zona A koja ima oko 1000 zaposlenih, a u Križevcima zona Nikola Tesla, u kojoj je svoja radna mjesta pronašlo 1200 zaposlenih. Te su zone i najznačajniji gospodarski prostori u županiji. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.