Još dva dana prijave za interventni otkup

Svinjogojci koji svoje tovljenike žele prodati u sklopu interventnog otkupa imaju vremena još sutra i prekosutra javiti se nadležnima u Hrvatskom stočarskom centru i Koprivničko-križevačkoj županiji. Prema podacima pročelnika županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Marijana Štimca, do sada se javilo 250 poljoprivrednika spremnih na trgovinu s državom:
– „Mi mislimo da ćemo danas obavijestiti Ministarstvo s obzirom na veliku količinu, oko 3000 već prijavljenih komada. Svinje koje imaju manje od 50 mesnih jedinica vrijedit će 8 kuna, one između 51 i 52 mesne jedinice 8,5 kuna, a sa više od 53 mesne jedinice 9 kuna. Taj novac otkupljivači su dužni isplatiti svakom prodavatelju u roku od 30 dana.“

Marijan Štimac kaže da će Ministarstvo poljoprivrede ovog tjedna sklopiti ugovore s otkupljivačima, a otkup bi trebao biti gotov u narednih mjesec dana. Što će biti s troškovima prijevoza svinja, još se ne zna, iako su npr. kod interventnog otkupa u govedarstvu otkupljivači, odnosno robne rezerve plaćali troškove prijevoza.
Predsjednik svinjogojske udruge naše županije i saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Stjepan Kušec kaže da je trećina domaćih potreba pokrivena uvozom, pa nije čudo da se država odlučila za interventni otkup. Ističe da ponuđene cijene ne pokrivaju ni troškove proizvodnje:
– „Te su cijene slamka za koju se utopljenik hvata, a utopljenik je u ovom slučaju svinjogojac. Situacija nije dobra, uvezeno je previše svinjskog mesa, a trebalo se prije poklati ono što mi imamo pa ne bi trebalo ni doći do interventnoga otkupa“, kaže Kušec.

Upozorio je da je, zbog nereda na tržištu, u Hrvatskoj ugrožen opstanak domaćih svinjogojaca.
– „Mi smo prepušteni sami sebi; koliko se možemo održati na tržištu možemo, a koliko ne ne.“

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.