SM iz Splita: Tradicionalna foto izložba

Tradicija Otvorenih izložbi fotografije Fotokluba Split ili Otvorenih klupskih izložbi koko su se nekad zvale, seže još od pedesetih godina 20. stoljeća od kojih se bilježi i prava povijest Kluba, nakon vremenski kratkog osnivačkog razdoblja pred Prvi svjetski rat. Prva takva izložba održana je u listopadu 1952. u starim prostorijama Kluba na splitskoj Rivi. Druga, značajnija i iznimno posjećena klupska izložba otvorena je prvog dona siječnja 1956. u prostorijama Kluba u Marmontovoj ulici. Uz povremene kraće prekide i duže stanke u devedesetima tradicija je obnovljena 2001; posljednja Otvorena izložba fotografije bila je u svibnju 2004. na temu Sveti Duje i Splićani u selekciji Tonka Maroevića.

Osvrt na izložbu iz pera Sandi Bulimbašić:

Još važnijim čini se što je u Klubu jednako živom ostala tradicija održavanja fotografskih tečajeva za fotoamatere. Upravo su oni iznjedrili brojne fotografe, a mnogima je fotografija postala strast u kojoj su postizali zavidnu kvalitetu. Novi talenti otkrivali su se često na klupskim izložbama fotografije. Stoga veseli izuzetno velik odaziv članova, fotografa i fotoamatera na ovogodišnju Otvorenu izložbu fotografije koja će otvaranjem u ponoć na Silvestrovo, pedeset i jednu godinu kasnije, sljubiti dvije tradicije. Na natječaj Fotokluba Split prijavilo se 70 autora, a pristiglo je čak 676 fotografija što je doista nezapamćen odaziv.
Na prijedlog članova žirija, fotografa Valentina Bilića Prcića, Matka Biljka i povjesničarke umjetnosti Sandi Bulimbašić, fotografije su pregledane bez imena njihovih autora što je zajamčilo neupitnu objektivnost odabira te ravnopravnost svih sudionika natječaja. Ovakav odaziv nadasve je optimističan i znači samo jedno – interes za fotografiju u okrilju Fotokluba Split ne posustaje. Posebice raduje velik broj mladih autora koji nisu strahovali poslati svoje radove, stati ,,uz bok" starijim kolegama i nekolicini iskusnih veterana. Za izložbu je odabrano 107 fotografija od 50 autora.

Većina pristiglih fotografija su digitalne fotografije u boji, nekolicina autora odlučila se za c/b fotografiju. Osim što je pridonijela "omasovljenju" fotografije, lakoći fotografiranja i jednoj vrsti lagodnijeg nadzora nad snimljenim, digitolna fotografija nosi u sebi i zamku, posebice onima koji misle da je digitalna kamera svemoguća. To potvrđuju neki radovi pristigli na natječaj i na to želimo skrenuti pozornost onima koji se fotografijom tek počinju baviti.
Tehničku izobrazbu i znanje o fotografiji, izvježbanost oka i likovnu osviještenost ne može zamijeniti ni najskuplja digitalna kamera. A tek sliku koja nastaje puno prije samog ,,okidanja"! Mentalna je slika ta koja vodi ruku i pritišće okidač; o njoj prije svega ovisi kvaliteta fotografije.
Glavni je pokretač fotografiranja ideja, zamisao, kamera je samo u službi ideje, a motiv je zapravo sporedan u cijeloj priči. Najbolje su fotografije one u kojima je fotograf uspio podrediti program kamere svojim namjerama, ispravno je dijagnosticirao filozof W. Flusser. Stoga je, unatoč dostupnosti i tehničkoj svemoći manipuliranja fotografijom, i danas kao i u vrijeme kada se pojavila, za fotografiju potrebno znanje, talent, svježina pogleda, a kritička je svijest uvijek dobrodošla.

Žiri je u odabiru fotografija za ovu izložbu vodilo samo jedno – dobra fotografija. Ne samo tehnički dobra (što je bio tek jedan od preduvjeta izbora), već fotografija koja je temom i pristupom suvremena, likovno osviještena; koja kompozicijom, odabirom kadra, atmosferom, onim neopipljivim što zrači iz nje obogaćuje naš opažaj. Ali i naš duhovni svijet, ostavljajući nam otvorenim ili bar odškrinutim, prostor vlastite interpretacije. Ne, fotografija nije automatski odraz stvarnosti, ona je gledanje na uvijek nov način i uvijek iznova stvaranje novog stanja stvari. Sve to nagrađene fotografije i kolekcije fotografija svjedoče.

Na natječaj Fotokluba Split za tradicionalnu godišnju Otvorenu izložbu fotografija ove godine je pristiglo ukupno 676 fotografija od 70 autora.
Žiri u sastavu: Sandi Bulimbašić, povjesničarka umjetnosti, Matko Biljak, fotograf i Valentino Bilić Prcić, fotograf, odabrao je za izložbu ukupno 107 fotografija od 50 autora, te je dodijelio jednu prvu, dvije druge i tri ravnopravne treće nagrade za pojedinaćne fotografije, te prvu, drugu i treću nagradu za kolekciju fotografija kako slijedi:

1.nagrada Igračka Stipe Božić
2.nagrada Lebićada Duje Klarić
2.nagrada Zelena špilja Božo Vukičević
3.nagrada Mari-n-ada Vedran Marketić
3.nagrada Plavi štramac Tonči Čorić
3.nagrada Bez naslova Jelena Popić

1.nagrada za kolekciju Jordanski ciklus 1 Mirko Beović
Jordanski ciklus 2
Jordanski ciklus 3
Jordanski ciklus 4

2.nagrada za kolekciju Akt 1 Ivana Marinić Kragić
Akt 2
Skale 1
Skale 2

3.nagrada za kolekciju Berlin 1 Ivica Lisjak
Berlin 2
Berlin 3
Berlin 4

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.