Auto-Info: Novi – Volvo XC60 D5 AWD Summum


Još jedan Premium proizvođač ulazi u borbu za najbolje mjesto u klasi tzv. kompaktnih SUV modela. Najnoviji i najmanji SUV iz tvornice Volva napravljen je kako bi što bolje konkurirao BMW-ovom X3, Mercedesovom GLK te Audijevom Q5. Tu su još i VW Touran, Ford Kuga i sl., ali kako oni ne spadaju u Premium segment nisu mu ni direktni konkurenti.


Izvana gledano, novi Volvo XC60 je vrlo atraktivan i privlači svaki pogled na cesti. Možda jer je novi i nije do sada viđen na cestama, a možda se i svima sviđa. O tome nećemo suditi, jer kako se kaže, o ukusima se ne raspravlja. Nama se ovaj model svidio. Puno skladnije izgleda naprama većem bratu XC90. Već na prvi pogled možete primijetiti kako je solidna konstrukcija napravljena u Švedskoj jedna od najčvršćih u klasi. Uz čvrsti Švedski čelik, stručnjaci su se jako potrudili napraviti XC60 najsigurnijim u segmentu.


Interijer testiranog Volva zrači luksuzom. Kožna sjedala u dvije boje, ekran navigacije i aluminij su samo djelić ekskluzivne unutrašnjosti. No, krenimo redom. Dvobojna kožna sjedala vrlo su udobna i pružaju dovoljno bočnog potpora s obzirom na namjenu vozila. No, ukoliko imate namjeru „sportski“ voziti, svakako naručite sportska sjedala. Kako se radi o SUV-u, jasno je da mjesta ima na pretek. Bez obzira sjedite li sprijeda ili straga, osjećati ćete se kao da sjedite u svom naslonjaču u dnevnom boravku. Sama pozicija za upravljačem je jako dobra. Već spomenuta kožna sjedala su električki regulirana u svim smjerovima kao i upravljač, tako će svatko bez problema naći idealnu poziciju za vožnju. Dizajn interijera je specifičan, poznat po drugim Volvo modelima. Iako malo hladno djeluje, smatramo kako je ovo odlično rješenje. Centralna konzola natrpana je svakakvim tipkama, stoga se vjerojatno nitko na prvi pogled neće snaći, no kada se malo naviknete, shvatiti ćete kako je ergonomija zapravo na vrlo visokom nivou. Iznad konzole nalazi se veliki 6,5 inčni ekran u boji navigacijskog sustava na kojem se i prikazuje slika kamere za vožnju unatrag. Pogledate li još višlje, pronaći ćete još jedan manji ekran koji zapravo služi za klasično informiranje vozača i suputnika. Na njemu se očitavaju podaci o audio sustavu i klimatizacijskom sustavu.
Korišteni materijali cjelokupne unutrašnjosti su vrlo kvalitetni, upravo onakvi kakve jedan luksuzni SUV zahtjeva. Završna obrada je zadovoljavajuća . Ukoliko se uputite na put, prtljažnik zapremine 495 litara moći ćete dobro iskoristiti jer je podnica ravna. Ukoliko vam je i to premalo, spuštanjem stražnjih sjedala dobivate zapreminu od ukupno 1455 litara (sa ravnom podnicom).


Testirani Volvo XC60 bio je opremljen 2.4-litrenim V5 turbodizelašem (D5) snage 185 KS sa 400 Nm okretnog momenta dostupnog od 2.000 okr/min. Navedeni motor bio je uparen sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem koji jako dobro reagira na želje vozača. U takvoj kombinaciji ovu „gromadu“ ćete do 100 km/h ubrzati za svega 9,9 sekundi, a kazaljka brzinomjera stati će tek na 200 km/h. Uzme li se u obzir masivnost i težina od 1741 kg, možemo zaključiti kako je ovo vrlo dobar rezultat.
Mora se reći kako ovaj motor ne radi nište neviđeno, ali zato radi vrlo uglađeno i pouzdano. Potrošnja je očekivano „visoka“. Deklariranih 8,3 litara na 100 km nismo uspjeli ostvariti jer nažalost nismo vozili u idealnim uvjetima. Kombinirana potrošnja na testu iznosila je 11,6 litara na 100 kilometara. Pozicija za upravljačem je ugodna i povišena, tako da je preglednost prema naprijed odlična . Prilikom vožnje unatrag, morati ćete se malo osloniti na kameru i parking senzore, jer je preglednost straga smanjena zbog povišenog stražnjeg kraja. Kako god bilo, XC60 može se voziti na više načina. Ovisno o vašem raspoloženju, možete pritisnuti tipku ispred mjenjača koja će podesiti podvozje izabranom načinu (Comfort, Sport, Advanced). Ukoliko se odlučite za „Cruise-anje“ po gradskim prometnicama, izaberite Comfort kako bi ovjes bio mekši. Na taj način Volvo XC60 će  sve neravnine gradskih prometnica decentno upiti kako bi putnicima bilo ugodno. Odlučite li se za agresivniju vožnju, pritisnite tipku „Sport“ kako bi ukrutili ovjes za sigurnije prolaženje kroz zavoje. Ova opcija je i preporučljiva na autocestama jer se vozilo tako manje njiše. Ukaže li se prilika za Off-road-om, označite „Advanced“ kako bi ovjes prilagodili na zahtjevan teren. Tako će i ovjes i 4×4 pogon znati kako reagirati. Za svakoga ponešto. Nakon što smo isprobali svaku konfiguraciju, možemo zaključiti kako vas niti jedna neće iznevjeriti. Jedino što biste trebali pripaziti prilikom naglog prolaženja kroz zavoje jer XC60 pokazuje znakove blagog podupravljanja, no ali njegova elektronika će sve izlaske iz idealne putanje brzo ispraviti. Sigurno se pitate gdje je ta tzv. Švedska sigurnost. Osim navedenog čelika, testirani primjerak bio je opremljen i sigurnosnim sustavom City Safety s radarom skrivenim u maski motora i u vjetrobranskom staklu. Sustav upozorava vozača svjetlosnim i zvučnim signalom ukoliko prepozna kritičnu situaciju (nalet na sporo ili parkirano vozilo i sl.).


Više na Auto-Info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.