Lara Radoš igra Becketta do kraja ožujka


Križevci
su jedan od rijetkih gradova u, kako se kaže, ovom dijelu Europe, koji aktivno obilježavaju 100 godina rođenja irsko-francuskog dramatičara, nobelovca Samuela Becketta. Zalaganjem križevačkog kazališnog redatelja Borisa Čataja, koji je za postavljanje Beckettovih kratkih drama bio sustavno nagrađivan, Križevčani će do kraja ožujka imati priliku gledati kako se igra teatar apsurda. Riječ je o komadu Play, kojim će u svega 35 minuta trajanja glumica Lara Radoš ispovijediti dramatičan odnos s Muškarcem.

U prostoru komornog teatra Nina Vavra, smještenom u križevačkom Domu mladih, po deset gledatelja svakog će ponedjeljka i utorka do kraja ožujka, od 20 sati, moći vidjeti predstavu koja razotkriva Beckettov odnos prema ženama. Umjesto troje ljudi – izvorno dvije žene i muškarca, koji su prisiljeni rekapitulirati svoju kratkotrajnu međusobnu vezu, na sceni osmerokutnog prostora, obasjana reflektorom, sjedi samo jedna mlada, 18-godišnja djevojka. No ona, sama u krugu svjetla, u svojim monolozima priziva i njih dvoje, uvjerljivo otkrivajući svoje unutarnje, duševno stanje kroz plač, čuđenje, muk… Takvom izvedbom i glumom drama dobiva novi i drugačiji beckettovski smisao.

Kao medijski pokrovitelj predstave, Portal je redatelja Čataja zatražio mišljenje o novoj glumačkoj školi koja uskoro kreće u Pučkom otvorenom učilištu. Čataj, koji je sa svojim alternativnim predstavama nastupao po bivšoj državi, kazao je da takvoj školi želi uspjeh, ponadavši se da za glumu kod nas postoji interes mladih ljudi. Napomenuo je uz to da se poziv za glumačku školu treba uputiti i profesorima osnovnih i srednjih škola, čiji je rad u školskim dramskim sekcijama zanemaren.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.