Kalnik će novcem EU u razvoj turizma

Općina Kalnik, predzadnja po veličini u Koprivničko-križevačkoj županiji i jedina s brdsko-planinskim statusom, prošle je godine imala proračun u iznosu od oko 3 milijuna kuna. Ove pak godine u općinsku blagajnu trebalo bi se sliti ni manje ni više nego nevjerojatnih 10 milijuna, a razlog nije ni u otkriću rudnih bogatstava u kalničkom kraju ni u kreditnom zaduženju. Jednostavno, općinsko vodstvo gospodarski korak naprijed vidi u razvoju obiteljskih gospodarstava, malog obrtništva i poduzetništva te povoljne klime za one koji se odluče baviti seoskim turizmom. Stoga se pristupilo izradi projekta ukupnog razvoja općine Kalnik, a jedna od njegovih glavnih zamisli kandidirana je u predpristupni CARDS fond Europske unije, sažeo je općinski načelnik Božidar Kovačić.

– ‘Sa željom razvoja turizma i budućeg zapošljavanja u njemu kao nosioca programa u CARDS-u, s partnerima Koprivničko-križevačkom županijom i Gradom Križevcima nominirali smo projekt ‘Neosvojeni Stari grad Kalnik – slavna prošlost za turističku budućnost’.’

Nadležni u komisijama Europske unije Projekt su svrstali u uži izbor, a očekivanih nešto više od 800.000 eura na Kalniku namjeravaju utrošiti u pet zahvata putem kojih bi konačno ušli u igru njihovi prirodni i povijesni aduti. To je izgradnja vodovodne mreže do Planinarskog doma na Kalniku, izgradnja novog podzemnog električnog voda sa trafo-stanicom kod Starog grada, jer su jako loši naponi struje, također izgradnju parkirališta i okretišta za autobuse, zatim Turističkog ureda u prizemlju Planinarskog doma i sanaciju kamenoloma Štuklec-Belke sa izgradnjom ‘Adrenalinskog parka, sve zajedno vrijedno oko 6 milijuna, nadamo se, europskih kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.