Mirko Živoder sa 93 godine najstariji križevački vozač

U povodu 55. obljetnice križevačkog AMK dodijeljena priznanja najstarijim aktivnim vozačima

KRIŽEVCI – Devedesettrogodišnji Mirko Živoder i 88-godišnji Zdenko Premzl najstariji su aktivni vozači u Križevcima s vozačkim stažom od 1961. i 1966. – ukupno čak 85 godina.

 Nedavno, u povodu 55. obljetnice križevačkog automotokluba to im je i službeno potvrđeno dodjeljivanjem priznanja. Da se kojim slučajem dodjeljivalo i priznanje za najduži vozački staž u jednom automobilu, djed Živoder bio bi dobitnik još jednog priznanja, jer on već 37 godina vozi bubu. – Preciznije, 24. studenoga 1969., a sve to vrijeme morao sam promijeniti jedino fergazer i pumpu. Do tada sam osam godina vozio fiću, a 1961., kad sam ga kupio, u Križevcima je bilo samo 16 automobila – kaže nekadašnji pekar Živoder.


I njegovu mlađem kolegi Zdenku Premzlu, nekadašnjem mesaru, vozaču motoutrka i brojnih relly vožnji u inozemstvo s članovima križevačkog AMK, fićo je također bio prvi automobil. – Svog sam fiću vrlo dobro zapamtio i po jedinoj nesreći koja mi se desila u mom vozačkom stažu. U toj mi je nesreći pukla glava i jedva sam preživio nakon što sam mjesec i pol odležao u bolnici – prisjeća se djed Premzl, kojeg ta teška nesreća nije odvratila od vožnje.

Od tada opreznije vozim, no ipak povremeno volim nagaziti na papučicu gasa. Jednom sam zato i platio kaznu zbog prebrze vožnje – kaže Premzl, dodavši da je lani, kad je sa suprugom išao na Pag, na pojedinim dionicama autoceste vozio i po 150 km na sat.  Djed Živoder pak tvrdi da je uvijek uživao u umjerenoj vožnji, vozeći najbrže 80 do 90 km na sat. – Nikad me nije privlačila prebrza vožnja, a vjerojatno zato nisam nikad doživio nikakav udes, a baš nijednom nisam ni kažnjen za bilo kakav prekršaj u vožnji – kaže djed Živoder.
Zdenko Premzl
Dometnuo je da je u posljednje vrijeme “slab na nogama”, ali u autu se i dalje osjeća kao dečko. Posljednjih godina najčešće vozi po gradu ili do rodbine u Vrbovec. Za razliku od Živodera koji je štovatelj precizne njemačke tehnike i kako tvrdi njegov zet Stipe Stipić, za “Mirka je uvreda pitanje bi li prodao svoju bubu”, djed Premzl  koji ima vozačku od 1966. trenutno vozi rumunjsku Daciu.

– Imao sam i Princa i dvije Zastave 101. Jednu čak 20-ak godina, sve do 2004. dok nisam kupio Daciju. Kupio sam je zbog povoljne cijene, no odlično me služi i zasad nisam imao nikakvih problema. U sekundi sam s njom na 80 km – rekao je Premzl, demonstrirajući nam to malo poslije u žustroj vožnji gradom, a nakon što mu je samo nekoliko minuta trebalo da se spusti s kata kuće, “istjera” auto iz garaže i otvori ogradu.

– Kondiciju održavam radom u vrtu i voćnjaku u Križevčinama, a ruta po gradu i do vrta sada mi je najčešća – priča deda Premzl, dodavši kako mu je pak najdraže voziti do Zagreba u posjet kćeri.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.