Monografija o križevačkom kraju kao Biblija u svakom domu

promocija_monografije_o_kz_i_kalnickom_prigorju.jpgSinoć je u prepunoj Maloj dvorani Hrvatskoga doma predstavljena monografija Križevci i Kalničko prigorje. umjetnost, arhitektura, krajolici kojom je autor, prof. Nikola Žulj obuhvatio cjelinu Križevaca i svih okolnih općina južno od Kalničke gore – Gornje Rijeke, Svetog Petra Orehovca, Kalnika i Svetog Ivana Žabna. O knjizi su uz autora govorili lektorica prof. Marija Milas i recenzent prof. dr. Valentin Puževski te voditelj programa Ottone Novosel. Djelo za koje je rečeno da će kao Biblija naći važno mjesto na polici u svakome domu velik je broj prisutnih sinoć pomno prelistavao već tijekom predstavljanja. 

s_promocije_zuljeve_monografije.jpgProf. Milas od početaka je pratila rad na knjizi i kad je u ruke dobila otisnuti primjerak ostala je iznenađena svom ljepotom ovoga kraja, koja se u cijelosti otkriva na stranicama monografije. Osvrćući se na novu knjigu o Križevcima i ovome kraju, prof. Puževski evocirao je uspomene na vlastito djetinjstvo i stalne boravke u prirodi, posebno spomenuvši da se s brda Kosovec pruža najljepši pogled na grad. 

zulj_i_njegovo_djelo.jpgŽulju je oduvijek bila želja jednim monografskim izdanjem obuhvatiti ne samo Križevce već i njegovu širu okolicu, Kalničko prigorje u užem smislu, čime je dobio cjelinu koja je nedostajala na popisu djela posvećenih ovome kraju. 

Pogled na Križevce i Kalnik još je fascinantniji iz balona, reći će Žulj, koji je velik dio slikovnog materijala za knjigu sakupio upravo iz zraka, odakle je snimao Križevce, dok je okolne općine morao snimiti i iz zrakoplova. Nastajanje knjige trajalo je nekoliko mjeseci, od početnih dogovora s čelnicima općina oko financiranja do samog kreativnog rada – stvaranja i prikupljanja fotografske i tekstualne građe. U zgode koje su ga pratile u radu na knjizi Žulj je sinoć ubrojao let balonom čega se nije bojao jer je znao što i kako mora učiniti. U nekim mu pak crkvama u okolici, pak, nije bilo dovoljno ni nekoliko sati fotografiranja unatoč požurivanju župnika. No uspio je uloviti ono najbolje, bilo eksterijere u zoru ili sumrak, bilo sakralne umjetnine koje se rijetko izlažu. 

Gotovo jednogodišnji rad na velikoj regionalnoj monografiji poduprijela su poglavarstva općina Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec, Gornja Rijeka i Kalnik te Gradsko poglavarstvo Križevaca kao i trinaest župa s područja Križevaca i Kalničkog prigorja, županijska turistička zajednica i brojni donatori. Napomenuto je da je ova knjiga kulturni ali i poduzetnički projekt koji je pogodan kao dar za predstojeće blagdane svim Križevčanima i njihovim prijateljima u zemlji i inozemstvu. 

mnogi_listali_knjigu_na_promociji.jpgČini se da je jedna od najvećih pohvala sinoć javno upućenih autoru činjenica što se on, kao pojedinac koji nije porijeklom Križevčanin, zalaganjem i trudom da izradi sveobuhvatnu križevačku monografiju dokazao kao pravi Križevčanin. Ova će se knjiga, također se čulo, moći i čitati i gledati svakoga dana. Glazbeni "štih" sinoćnjoj promociji dali su članovi tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige odsviravši "Križevačku suitu" Aldalberta Markovića. Monografija "Križevci i Kalničko prigorje" jučer se prodavala po promotivnoj cijeni od 199 kuna a u slobodnoj prodaji stajat će 250 kuna za izdanje s tvrdim i 180 kuna s mekim uvezom.

Vezano

Komentari su zatvoreni.