Džipovi s više od 400 ‘konja’ okupirali križevačke šume

JutarnjiList.gifPrvi Off road kup okupio 31 tim iz Hrvatske i tri iz Srbije

KRIŽEVCI – Dok su na nekim mjestima letjeli zrakom poput cross motora dok je iza njih špricalo blato, na mjestima poput korita presahlog potoka kroz šumu u Vratnom, džipovi s više od 400 konjskih snaga, napredovali su “brzinom puža” često se prevrćući na bok i nastavljajući utrku jedino zahvaljujući vitlu pomoću kojeg su se izvlačili iz kobnih situacija.
 


– No, upravo u toj neizvjesnosti zbog neujednačenosti staze je draž off road utrka. Različite prepreke i opasnosti dižu adrenalin, a mi uživamo savladavajući ih – rekao nam je jučer na prvom Off road kupu Križevci 2006. pobjednik utrke Hard road booka Zagrepčanin Željko Brezovec, ujedno i dobitnik 5000 kuna, glavne nagrade utrke.

Na prvoj utrci u organizaciji Off road kluba Križevci, koja se boduje za Kup Hrvatske, održanoj na terenima Apatovca i Vojakovačkog Osijeka, sudjelovao je 31 tim iz Hrvatske i tri tima iz Srbije. S džipovima izrađenim i od nekoliko različitih automobila, a u koje je uloženo od pet do 30 tisuća eura, i brojni sati “šarafljenja”, natjecalo se ukupno u pet disciplina.

Tijekom subote, prvog dana utrke, hardovci su morali savladati pretežno šumsku stazu dugu 39 km, a kategorija Soft road booka nešto manje zahtjevnu stazu od 37 km. Na izuzetno teškoj stazi hard utrku je završilo samo šest od ukupno 16 timova.

– Meni je najteže bilo na kraju utrke u blizini Badelove tvornice vode, tamo sam zapeo u neki pijesak iz kojeg sam se čupao oko 45 minuta – rekao nam je Brezovec kojem je glavnu nagradu donijelo zbrajanje bodova s nastupom u jučerašnjoj utrci Extreem harda na iznimno strmoj stazi u šumarku iznad tvornice vode.

Upravo ta vratolomna utrka bila je najzanimljivija brojnoj publici koja je čak i pjesmom bodrila vozače dok su se izvlačili iz blatnih rupčaga. U Extreem hardu nauspješniji je bio Bojan Mamuzić iz Vrbovca, a junak utrke bio je Bruno Milički iz Marije Bistrice koji je utrku odvozio bez kuplunga (spojke) i kočnice.

– Bilo je ludo, presretna sam što je Bruno takvim autom uspio završiti utrku – rekla nam je njegova suvozačica Snježana Jurić, koja je najzahtjevniji dio staze propješačila sa sajlom, uz čiju se Bruno pomoć vitlao nekoliko puta.

Organizatori dobro napravili posao, ali nisu mogli nastupiti

Snježana Jurić, inače jedina žena suvozač u Hard roadu i voditeljica Hrvatskog off road foruma, vrlo dobro upoznata sa stanjem u hrvatskom off roadu, rekla je i da je križevačka utrka bila izuzetno dobro organizirana. Jedina mana, prema mišljenju publike, bilo je to što nisu mogli vidjeti nastupe svojih vozača Jadranka Kovača, prošlogodišnjeg pobjednika Kupa, i Zorana Šveca, jer oni nisu mogli nastupiti budući da su bili glavni organizatori utrke.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.