Nove knjige na policama knjižnice

KREATIVNI ČIN: NAČIN POSTOJANJA / Rick Rubin i Neil Strauss
Legendarni glazbeni producent, dobitnik 9 nagrada Grammy, pomogao je brojnim glazbenim umjetnicima da se povežu sa svojim vrelom kreativnosti. Nakon godina pisanja objavio je predivnu
knjigu u kojoj tu istu mudrost dijeli svim čitateljima. Mnogi proslavljeni glazbeni producenti poznati su po specifičnom zvuku koji bi u nekom trenu zaživio, a zatim postupno zastario. Rick Rubin poznat je po nečem drugom – stvaranju prostora u kojem glazbenici različitih žanrova i tradicija mogu otkriti tko su zapravo i što mogu ponuditi. Stručnjak je u pomaganju ljudima da nadiđu samonametnuta očekivanja kako bi se povezali sa stanjem čistoće, stanjem nevinosti u kojem iznenađujuće postaje neizbježno. Tijekom godina je mnogo razmišljao odakle kreativnost dolazi (i ne dolazi) te je naučio da umjetnika ne određuju specifični rezultati već njegova povezanost sa svijetom. Kreativnost je važan dio našeg života, dio koji naš život čini većim i boljim. Nije stoga čudno da nas kreativnost fascinira, da je želimo razvijati i njegovati. Rubin je svu svoju mudrost pretočio u sjajno čitateljsko iskustvo koje nam približava moć stvaranja trenutaka, ali i života, ushićenosti i transcendencije.


Beletristika: SKITNICE / Rešoketšwe Manenzhe
˝Skitnice˝ južnoafričke spisateljice Rešoketšwe Manenzhe dirljiv je lirski roman koji pripovijeda potresnu priču o višerasnoj obitelji, izmučenoj brojnim osobnim i društvenim previranjima nakon donošenja zloglasnog Zakona o nemoralu, koji zabranjuje vanbračne odnose između bijelaca i domorodačkog stanovništva. Ovaj najnagrađivaniji debitantski naslov u Južnoafričkoj Republici ne govori samo o jednoj teškoj i tužnoj sudbini, već nam otkriva priču o mnogim raspršenim, raštrkanim i prognanim dušama i njihovim prošlostima. Rešoketšwe Manenzhe vodi nas na mjesto koje je nekima san, nekima raj, a nekima zatvor ili grob, mjesto na kojem neprijatelji postaju prijatelji, a prijatelja više nema, gdje su crnci robovi, a bijelci vladaju tuđom domovinom – u Afriku.
„Ljudi mogu pripadati nekome mjestu jer su se na njemu rodili, ili jer ih je porobilo, ili jer su ga od nekoga zakupili. Nije važno kakva nas spona veže za neko mjesto jer svatko od nas na njemu ostavi svoj trag, kao što i jeka odzvanja nakon što povik utihne, ili kao što vjetar usječe klanac u stijeni. Svatko od nas negdje ostavi komadić svoga srca, koji onda putuje kroz vrijeme kako bi ispričao priču svoga vlasnika, istodobno čuvajući i otkrivajući prošlost. Tako je to i u Cape Townu. Taj je grad poput majke čija su djeca lutalice iz cijeloga svijeta. Doputuju onamo izgubljeni, no kad se jednom skrase u njegovoj kotlini, više ne mogu otići.

Dječji odjel: ZNALI SU ŠTO ŽELE / Nada Mihoković Kumrić; ilustrirao Dražen Jerabek
Zbirka priča za djecu Nade Mihoković-Kumrić namijenjena je osnovnoškolcima. Ova vrsna spisateljica, preko duhovitih doživljaja iz svakodnevice suvremene obitelji upućuje dijete i njegove roditelje i odgojitelje kako biti svoj. Kako imati vlastiti stav, a ne biti u sukobu s bližnjima? Kako ostvariti zajedništvo, uzajamno razumijevanje i pomaganje? Kako čuvati prijateljstvo i kako se nositi s vlastitim osjećajima u čežnji za srodnom dušom u najosjetljivijim godinama? Kako prevladati teškoće u školi i u vlastitom domu? Štivo je obogatila vlastitim iskustvom majke, bake i provjerene književnice, čija se djela rado čitaju.

Kutak za mlade: PO ZIDOVIMA CRTAM DRVEĆE / Ivana Šojat
Ovo je priča o prijateljstvu, odrastanju, pubertetu, iskušenjima i unutarnjim borbama dvaju dječaka na putu sazrijevanja. Ovo je priča o dvojici prijatelja, Jakovu i Marku, čije prijateljstvo dolazi na kušnju nakon jednoga nenadziranog tinejdžerskog rođendana, koji završava u bolnici, na odjelu pedijatrije, ispumpavanjem zbog trovanja alkoholom. Ovo je priča o ispitivanju snage prijateljstva Jakova i Marka
te o izazovima koje im nameće odrastanje i potreba za dokazivanjem odraslosti. Ovo je priča i o njihovim obiteljima i obiteljskim dinamikama – o odnosima sinova, majki i očeva te o njihovim međusobnim očekivanjima i neispunjavanjima tih očekivanja. Ovaj roman donosi isječak iz suvremene adolescentske svakodnevice, obilježene tjeskobom, bijesom i različitim frustracijama, čita se u jednome dahu i sugerira više snažnih poruka i pouka djeci, mladima i odraslima.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno