O razvoju gradske kulture razgovaralo petnaestak ljudi

Otvorena_pitanja_KZ_kulture.JPGTribina o kulturnom razvoju Križevaca održana u ranim poslijepodnevnim satima u, za broj sudionika prevelikoj Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma, obnovila je stara pitanja odnosa kulturnih institucija i civilnih udruga s jedne i posjednika moći i sredstava – gradske vlasti, s druge strane. Tek je petnaestak aktivista u različitim oblicima gradske kulture, bez ijednog izvana, pokazalo interes za ovu vruću temu koja, zaključak je većine, zauzima nepravedno malo pažnje u gradskim upravnim strukturama. To se odražava i na smanjeno financiranje programa u kulturi, kojih se iz godine u godinu proizvodi sve više.


Kulturna_politika_nerazvijena.gifGošća Emina Višnić iz zagrebačkog Clubturea kazala je da takvo stanje krasi i druge hrvatske sredine, pa tako i sam glavni grad. Ona je govorila o potrebi stvaranja kulturne strategije grada i pokretanja kulturnog vijeća koje bi donosilo stručne procjene i odluke o dodjeljivanju sredstava za rad kulturnim udrugama. Sličnih stavova bili su i članovi križevačkih udruga K.V.A.R.K., P.O.I.N.T. i U.K.E., te Matice hrvatske Križevci, Povijesnog društva Križevci, Glazbene škole Alberta Štrige i Pučkog otvorenog učilišta.
Prikaz_KZ_nekad.JPG
Izraženo je nezadovoljstvo načinom odlučivanja o kulturi u gradu koji se ističe kao kulturan i otvoreno je pitanje zašto je na pojedinim, vrijednim kulturnim događajima, vrlo malo posjetitelja. U kraćim izlaganjima prisutnih i replikama očitovao se pesimizam za dalji razvoj križevačke kulture u ovakvim okolnostima.
Zaključak je ipak donesen, u obliku inicijative da se prema Gradu Križevcima uputi poruka za osnivanjem posebnog kulturnog tijela i osmišljavanjem kulturne strategije kao okvira djelovanja, bez obzira na činjenicu što bi ona možda bila tek pregled, ne i rješenje pitanja kulture.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.