Djeca se vraćaju u škole, poštujte njihove znakove

Od idućeg tjedna, početkom nove školske godine, 36 tisuća prvašića sudjelovat će u prometu diljem Republike Hrvatske, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole i policija je na svojim stranicama objavila savjete za roditelje, vozače i djecu. Svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece u poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova 29. godinu zaredom provodi akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu. Bez obzira na pozitivne pomake, unatrag deset godina na hrvatskim je prometnim površinama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 8747, s tim da je važno naglasiti da su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. 

U prošloj školskoj godini na prometnicama Koprivničko – križevačke županije zabilježeno je 874 prometnih nesreća, od čega su djeca sudjelovala u 69, navodi Policijska uprava naše županije. Utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (53), vozači bicikala (8), pješaci (6), putnici u autobusu (1) i putnici u teretnom vozilu (1).

Policijski službenici su, zajedno s predstavnicima tijela jedinica lokalne samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica, obavili pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka. Tijekom jesenskih će mjeseci policijski službenici održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – vodootporne reflektirajuće kape.

Policijski službenici će biti i na prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu. Svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole. Također, poduzimat će sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i sankcionirat će sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola. Tijekom rujna pojačano će kontrolirati brzine kretanja vozila na prometnicama u zonama škola radi represivnog djelovanja na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine, dok će u vrijeme trajanja akcije u zonama škola raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži. Policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.