Za sadnju lavande ‘uvezli’ radnu snagu iz Čazme

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Da bi na vrijeme počeo sa sadnjom lavande na 32,7 ha bivšeg
vojnog zemljišta, Andrija Zidarić (25), mladi križevački poduzetnik i
postiplomant diplomacije u Beču, morao je “uvesti” radnu snagu iz
susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, na križevačkom području potražnja za takvom radnom snagom nije
dala rezultate, pa se na najveću plantažu lavande u Hrvatskoj svakog
dana autobusom prevoze 40 radnika iz Čazme.

– Računamo da ćemo u srijedu završiti sa sadnjom površine od 22 ha, dok će ostatak zemljišta biti posađen naknadno jer zbog učestale kiše i velike količine agacije, vrbe i ambrozije, nismo uspjeli za sadnju pripremiti preostalu površinu – rekao je Zidarić, dodavši da očekuje da će ostatak zemlje za sadnju pripremiti do kraja godine. On i njegov partner Zagrepčanin, agronom Miran Kocmur (27), izračunali su da su već dosad na pripremu zemljišta i sadnice utrošili oko 300 tisuća kuna, a dok pripreme i preostalo zemljište uložit će još više od 100 tisuća kuna. No, uvjereni su da će projekt uspjeti jer, kako kaže agronom Kocmur, potražnja za lavandom je sve veća u farmaceutskoj, ali i u prehrambenoj industriji.

– U Hrvatskoj se lavanda uzgaja uglavnom na malim površinama, a mi ćemo biti prva velika plantaža lavande u Hrvatskoj s intenzivnom proizvodnjom te kulture i očekujemo dobru prođu svoje lavande, tim više što smo već neke predugovore za otkup i dogovorili – rekao je Kocmur, dodavši da će kompletan nasad biti ekološki uzgojen.

Partneri su dodali da dijelom ipak imaju razloga i za zabrinutost, jer je kompletna površina na kojoj uređuju plantažu unajmljena državna zemlja na rok od tri godine, pa bi mogli imati problema ako nakon isteka najma ne uspiju kupiti zemlju, jer lavanda prvu značajniju berbu daje tek treću godinu, a nasad može u funkciji biti do 25 godina. Problem su i poticaji jer da bi ostvarili 14 tisuća kuna po hektaru lavande, zemlja mora biti u vlasništvu ili barem 10-godišnjem zakupu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.