Josip Konfic prihode od prodaje knjige donirat će za obnovu Glazbene škole u Sisku

Područje Petrinje, Gline, Siska i kompletne Banije i dalje vija rane od razornog potresa magnitude 6.4 koji je nanio golemu materijalnu štetu cijelom kraju. Sanacija štete neprekidno traje od 29. prosinca, dan nakon prvih potresa snage 5.0 i 5.2 po Richterovoj ljestvici, a temeljita obnova tisuća objekata tek treba uslijediti.

Među oštećenim građevinama brojne imaju javnu namjenu, a jedna od njih je i Glazbena škola Frana Lothke u Sisku. Školska zgrada je u potresu toliko oštećena da joj slijedi temeljita rekonstrukcija koja će iziskivati visoke troškove obnove.

Stoga je pokrenuta kampanja pod #Zajednozaglazbenu, a inicirali su je učitelji Glazbene škole Frana Lhotke Sisak i Područne škole u Petrinji. Kako bi akcija bila što brža i uspješnija, danas kreće i crowdfunding kampanja s ciljem da se se prikupi novac obnovu zgrade, a ujedno će se održati i koncert učenika ispred zgrade škole. Povodom koncerta na samoj platformi na gogetfunding u sklopu kampanje, premijerno će biti prikazan video učitelja i učenika. Prikupljena sredstva upotrijebit će se za izgradnju tj. obnovu Škole koja je ostala bez prostora. 360 učenika i 40 učitelja, ostalo je bez svoje kuće glazbe i ljubavi.

Javnost je dodatno senzibilizirala snimka 12-godišnje Sare Kolar kako sivira Elegiju Rudolfa Matza ispred zgrade škola. Nakon što je snimka postala viralna i u kratkom se roku proširila medijima i društvenim mrežama, Sari, njezinoj majci Dijani kao i ravnatelju škole Tomislava Ivšiću javljaju se sa svih strana ljudi koji žele pomoći. Akciji su se pridružili brojni poznati glazbenici poput Zlatana Stipišića Gibbonija i Nikše Bratoša, ali i Križevčanin Josip Konfic, autora publikacije “March in Style”.

Prije nekoliko dana pisali smo o tome kako je, u suradnji s Gradskim puhačkim orkestrom Križevci, križevačka Udruga P.O.I.N.T. izdala krajem 2020. godine publikaciju notirane glazbe pod naslovom “March in Style!” (ISMN: 979-0-9013707-0-8). Riječ je o zbirci koračnica autora Josipa Konfica, magistra muzike i profesora udaraljki u zagrebačkoj Glazbenoj školi Pavla Markovca.

“S obzirom na to da je u razornim potresima 28. i 29. prosinca 2020., koji su pogodili područja Siska, Gline, Petrinje i okolnih mjesta, teško stradala i Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku, sav prihod od prodaje ove publikacije bit će doniran za obnovu te zgrade stare 140 godina”, izjavio je ovom prigodom Konfic.

Zbirku koračnica s partiturom i dionicama svi zainteresirani orkestri, glazbenici i entuzijasti mogu naručiti izravno od autora na josip.konfic@gmail.com.

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.