SM iz Splita: Izložba Reutersovog fotografa Matka Biljaka

teatar_00.JPGIsplatilo se u petak 18. kolovoza prošetati Marmontovom ulicom. Izložba je fotografija Matka Biljaka u Foto klubu, ali i duž same ulice na kandelabrima s obje strane.

Sadržaj izložbe su fotografije koje je gospodin Biljak "uhvatio" u splitskom teatru.

U ovome prilogu vidimo – izložbeni plakat, fotografiju dijela ulice s kandelabrima koji "nose" fotografije, te nekoliko fotografija s kazališnih dasaka. Matko Biljak rođen je 1968. u Splitu.

Fotografijom se bavi od 1985. a profesionalno od 1987.
Počeo je u "Omladinskoj iskri" 1985., a od 1988. u "Slobodnoj Dalmaciji". Od 1993. godine do danas radi za Reuters, a za Getty Images snima foto eseje.
teatar_marmont.JPG
Izložba u Splitu je koncipirana iz dva dijela – od postava u galeriji Fotokluba i postava na Marmontovoj ulici i zamišljena je kao ‘two way open air photo road’.

Postav je smješten dužinom Marmontove ulice, a fotografije dimenzija 100 x 70 cm pričvršćene za kandelabre na šetnici. Izložba ima dvosmjerni koncept – na svakom stupu su 2 fotografije tako da prolaznici ovisno idu li uz ili niz Marmontovu mogu svaki iz svog smjera gledati fotografije.

teatar_marmont__1_.JPGKonceptom dvosmjerne ‘open air’ izložbe čiji je početak ujedno i kraj i obratno, svim šetačima u Marmontovoj i onima koji usput svrate u galeriju Fotokluba, autor približava i predstavlja oko 70 najboljih kazališnih fotografija snimljenih na 80-tak predstava splitskog HNK u zadnjih 6 godina.
teatar_03.JPG
Reuters mu je uvrstio tri fotografije u svoju ediciju Golden Prints.
teatar_05.JPG
Fotografije objavljuje u brojim stranim novinama i časopisima (Time magazine, Newsweek, Der Spiegel, Stern, Times, LA Times, Washington Post, Guardian, Paris Match, Le Figaro, Usa Today).
teatar_06.JPG
Od 2000. godine Biljak je stalno angažiran kao umjetnički fotograf Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Objavljuje fotografije u monografijama i knjigama, izlaže na više od 40 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je više puta
nagrađivan za kolekciju…

Živi i radi u Splitu.

Vezano

Komentari su zatvoreni.