Dani hmelja Gregurovca turistička su atrakcija

VecernjiList.gifBEZ KONKURENCIJE Hmeljarnik osnovan u Gregurovcu jedini je u Hrvatskoj

KRIŽEVCI – Poljodjelci iz potkalničkog sela Gregurovca dokazali su, nakon deset godina,
da  mogu i znaju uzgajati hmelj, o kojem su najviše načuli kao sezonski radnici  u Sloveniji.
Sada članovi Hmeljarske zadruge u Gregurovcu, jedine u tome kraju, njih osam, od kojih četvorica rade u samoj proizvodnji  i preradi, u jeku posla, sezonski zapošljavaju i dvadeset radnika, iz svojega sela, a i iz susjednih sela. Prijašnjih godina uzgajali su hmelj na  deset hektara, a ove godine posadili su ga na još šest hektara. Jučer je počela berba hmelja. 


Mladi nasadi
– Mladi nasad odlično uspijeva i vjerojatnije će već  na godinu dati rod – kaže Stjepan Habijanec, predsjednik Hmeljarske zadruge.
Vjeruje da će se za koju godinu hmeljarnik proširiti na petnaestak hektara.

Netaknuta priroda
Računa da će se ubrati oko 20 tona hmelja, što je malo za  hrvatske pivovare,  koje uvoze oko 300 tona toga proizvoda. Hmeljari iz Gregurovca uložili su u deset godina proivodnje oko tri milijuna kuna u nasade i u pogon za sušenje, preradu hmelja i pakiranje. Gotovo im sav proizvod otkupljuje Daruvarska pivovara. Zbog osobite kakvoće za hmelj iz Gregurovca zanimaju se i druge pivovare. Jedinstvena proizvodnja i netaknuta priroda temelj je Turističkoj zajednici Sv. Petra Orehovca za razvoj turizma u tome kraju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.