Izabrane ‘najprinceza’ i ‘najplemkinja’ u Gornjoj Rijeci

Najplemkinje_plesu.JPG
Potomci nekadašnjih plemića šljivara, koji su tu titulu dobili prije više od sedam stoljeća kad su pomogli kralju Beli IV u njegovom bijegu pred Tatarima i prema predaji ga nahranili šljivama, priredili su u subotu u Gornjoj Rijeci izbor najplemkinje te prvi izbor najprinceze potkalničkoga kraja. Šator u središtu ove potkalničke općine bio je pretijesan za mnoštvo žitelja Gornje Rijeke koji su željeli prisustvovati svečanom otvorenju Dana plemstva, koji se već sedmu godinu zaredom održavaju oko blagdana Velike gospe, ujedno i Dana općine Gornja Rijeka.

Mnostvo_pod_satorom.JPGUnatoč kiši koja je lijevala cijeloga dana te jesenskih temperatura,
izbor najplemkinje i najprinceze potkalničkoga kraja, u organizaciji
Udruge potkalničkih plemenitaša Gornja Rijeka, te pod pokroviteljstvom
općine, Koprivničko-križevačke županije i županijske turističke
zajednice, kao središnji događaj Dana plemstva, u subotu je navečer
protekao u ugodnom i toplom ozračju.

Između pet djevojaka, učenica i studentica iz Gornje Rijeke te okolnih mjesta, koje su se natjecale za naslov najplemkinje, za ovogodišnju najplemkinju izabrana je Tomislava Bunta, 16-godišnja učenica križevačke gimnazije.
Najprinceze.JPG
Njena je prva pratilja 19 godišnja studentica Martina Kuntić, dok je druga pratilja također studentica, 20-godišnja Marina Antolić. One su ocjenjivački sud najviše dojmile svojim šarmom, gracioznošću i samopouzdanjem, a publici se posebno svidio trenutak kad su sve djevojke, odjevene u tradicionalne krinoline, gledateljima bacile ruže.

Nažalost, ove godine nije bilo prijavljenih mladića koji bi se natjecali za naslov najplemića, ali je novost u programu bio izbor najprinceze potkalničkoga kraja.

Turopoljske_sablje.JPGLijepe manire, uzvišeno i profinjeno držanje te dostojanstvo pokazalo je deset djevojčica, starih između 8 i 11 godina, a 9-godišnja učenica Ksenija Kralj ponijet će naslov najprinceze. Njene su pratilje, prva, vršnjakinja Antonia Kovačević i druga, 11-godišnja Nikolina Kraljić, učenice osnovne škole iz Zrinskog Topalovca i Gornje Rijeke. Najplemkinja i najprinceza kazale su kako bi najviše željele da se u njihovom mjestu obnovi dvorac Sidonije Rubido Erdody, plemkinje na koju su ponosni svi žitelji ove općine, te čija je kulturna i umjetnička djelatnost bila jedan od glavnih motiva za očuvanje baštine i tradicije potkalničkih plemenitaša.

Tako je subotnji početak Dana plemstva bio i prilika za predstavljanje tradicije i kulture Gornje Rijeke, posebno plesova, ali i drugih mjesta, osobito gostiju – igru sabljom banderijalaca iz Plemenite općine turopoljske, zaglušujuće tutnje kubura Udruge plemenitaša i kuburaša "Barun Hellenbach" iz Marije Bistrice, uz glazbenu pratnju puhačkog orkestra "Sveti Martin" iz Brezničkog Huma. Program i izbor vodio je Branko Uvodić.

Plemicki_ples.JPGSvečanosti su nazočili i domaćin, načelnica općine Gornja Rijeka Štefica Tukša, koprivničko-križevački župan Josip Friščić, koji je otvorio Dane plemstva naglasivši važnost događaja u turističkoj ponudi županije, križevački gradonačelnik Branko Hrg, načelnik općine Kalnik Božidar Kovačić, viša savjetnica Uprave za održivi razvitak seoskog prostora u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Karmen Sinković te predstavnici županijske i turističkih zajednice okolnih općina.

Na sam dan općine slavit će se "Velika meša", u župnoj crkvi Uznesenja Blažene djevice Marije u Gornjoj Rijeci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.