Vol, štrukli i nedjelja bez kiše spasili Spravišče

JutarnjiList.gifZbog kiše nisu održani koncerti Maje Blagdan i El Comba, te Nene Belana i Emine Arapović, a tek je vol na ražnju u subotu odražavao specifični ugođaj Spravišča

KRIŽEVCI – Prvi put u 39 godina, otkako se održava Križevačko spravišče, ceremonija pomirbe križevačkih purgera i kalničkih šljivara, vjenčanje purgerice Matilde i šljivara Julčeka održalo se u dvorani Pučkog učilišta.

Zbog kiše nisu održani koncerti Maje Blagdan i El Comba, te Nene Belana i Emine Arapović, a tek je vol na ražnju u subotu odražavao specifični ugođaj Spravišča.

Dio križevačke javnosti smatra da su se prva dva dana Spravišča mogla spasiti premještanjem cjelokupnog programa u sprotsku dvoranu, dok drugi, među kojima i direktorica Spravišča Vlasta Kliček, smatraju da to ne bi dalo značajnije rezultate, jer je “Spravišču kao pučkoj veselici koja promiče križevačke običaje koji počivaju na regulama Križevačkih štatuta primjereniji otvoreni prostor”.

No, kiša ipak nije uspjela pokvariti posljednji dan Spravišča i u nedjelju su se prugeri i šljivari, koji se “ne trpe” još otkako je kralj Bela IV. plemićkim titulama nagradio šljivare za pomoć u borbi protiv Tatara 1242. godine, ipak uspjeli posvaditi na tradicionalnom mjestu, na velikoj pozornici Spravišča u centru grada.


To
je publika honorirala izvrsnim posjetom (procjenjuje se da je u
nedjelju uvečer Spravišče posjetilo oko pet tisuća ljudi), kako
ceremoniji svađe, tako i urnebesnoj predstavi varaždinskog kazališta,
te koncertu Najboljih hrvatskih tamburaša, ugostiteljskim šatorima i
lunaparku, koji već tradicionalno privlači velik broj posjetitelja
najposjećenije turističke manifestacije u Koprivničko-križevačkoj
županiji.

U nedjelju je posjetom koncertu Zlatka Pejakovića razloga za zadovoljstvo imala i karlovačka tvrtka Festa, koja je kao gost, izvan okvira službenog programa Spravišča, ove godine prvi put probila led organiziravši u vlastitom velikom šatoru koncerte sva tri dana Spravišča.

Svoje zadovoljstvo, pa i s prva dva kišna dana Spravišča, nisu krile ni aktivistice gornjogradskog društva Lipa, koje su se prvi put u Spravišče uključile kao priređivačice štrukli, delicije koje je na Spravišču uvijek manjkalo unatoč tome što je štruklijada (natjecanje u spremanju štrukli) niz godina sastavni dio programa Spravišča.

Prodali 2000 štrukli

– Prva dva dana smo zadovoljne jer smo unatoč kiši uspjele prodati oko 2000 štrukli, što je bila količina koju smo zbog lošeg vremena pripremile za sva tri dana. Naši su aktivisti osvojili čak dvije od tri nagrade na štruklijadi – rekla je Branka Gold, predsjednica udruge Lipa, dodavši da će iduće godine znatno povećati ponudu štrukli koje su, i kvalitetom i cijenom od samo 2,5 kune, oduševile posjetitelje Spravišča.

Vezano

Komentari su zatvoreni.