Danas posljednji dan izložbe o tragovima udara svemirskih tijela u Zemlju

Maketa asteroida Itokawa (foto A.Dundović)
Maketa asteroida Itokawa (foto A.Dundović)
Maketa asteroida Itokawa (foto A.Dundović)

Od 6. studenoga Križevčani i njihovi gosti imaju priliku posjetiti izložbu “Impaktori, impakti, impaktni krateri i njihove posljedice” u prostorijama Turističke zajednice grada Križevaca (zgrada križevačke sinagoge). S krajem ovog mjeseca izložba uskoro zatvara svoja vrata: danas od 18:30 do 21 sat posljednji je službeni dan izložbe, a narednih je dana izložbu moguće pogledati još samo uz prethodnu najavu i dogovor putem e-mail adrese izlozba@perzeidi.hr.

Autori su izložbe geolog s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, dr. sc. Marina Čalogović te Karlo Bermanec.

Jedan od 14 panela-postera na izložbi koji objašnjavaju impakte i izloške (foto A.Dundović)
Jedan od 14 panela-postera na izložbi koji objašnjavaju impakte i izloške (foto A.Dundović)

 

Dio Izloženih fragmenata stijena nastalih udarima meteorita (foto R.Matić)
Dio Izloženih fragmenata stijena nastalih udarima meteorita (foto R.Matić)

Ova je izložba prvi put postavljena u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu povodom Međunarodnog dana asteroida 30. lipnja prošle godine i nakon što je prošla kroz otok Rab te zagrebačku zvjezdarnicu, ovo je njeno četvrto izlaganje.

Na izložbi posjetitelji mogu razgledati 14 panela-postera o udarima meteorita, njihovim učincima, posljedicama i tragovima na Zemljinoj površini, 32 izloška stijena iz više kratera u Europi koji su nastali u davnim udarima svemirskih tijela o površinu Zemlje, te maketu asteroida Itokawa u veličini 1:200 s kojeg je prije nekoliko godina japanska svemirska sonda uspjela dopremiti uzorke na Zemlju.

Izložba je do sada bila otvorena za posjetitelje utorkom, četvrtkom i subotom između 18:30 i 21 sat, a danas je njen posljednji dan, iako je još uvijek moguć  individualni dogovor za razgledavanje u narednih nekoliko dana.

Večeras će izložba biti “pojačana” i izlaganjem više teleskopa kojima raspolažu članovi Križevačke astronomske udruge Perzeidi, jedni od organizatora izložbe. Oni će posjetiteljima biti na raspolaganju za dodatna tumačenja, a za vrijeme izložbe “uživo” će sastavljati teleskope da posjetitelji vide kako se teleskop dopremljen u dijelovima osposobljava za promatranje.

Teleskopi koji će biti sastavljani na izložbi (foto M.Vujić)
Neki od teleskopa koji će biti sastavljani na izložbi (foto M.Vujić)

 

Organizatori izložbe su, uz spomenute Perzeide, još i udruga ProGEO-Hrvatska te Turistička zajednica Grada Križevaca u čijim se prostorima, na Trgu J. J. Strossmayera 5 u Križevcima (u dvorani bivše sinagoge na prvom katu) održava izložba. Pokrovitelj je izložbe Grad Križevci, a ulazak je za sve posjetitelje slobodan.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.