Imovinske kartice povjerili i križevački ‘javnici’

Privatno_protiv_javnog.jpgPrema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti svi hrvatski građani koji sjede na javnim, državnim mjestima dužni su objaviti kojom imovinom raspolažu, kako bi se na taj način spriječilo možebitno sukobljavanje njihovih interesa.

Od građana Križevaca koji obavljaju neke javnodužnosničke
funkcije, njih je četvero dalo svoje podatke, iz kojih se čita što su,
gdje žive, što i kako privređuju, kao i što imaju u svojem osobnom
vlasništvu.

Koliko je zanimanje javnosti za ove podatke govori činjenica da je objavljivanje kartica na internetu neki dan izazvalo rušenje sustava.


Na popisu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa ondje Križevčani mogu pronaći gradonačelnika Branka Hrga, dožupana koprivničko-križevačkog Darka Korena koji obojica borave u Križevcima, te zaposlenicu Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Suzanu Tarnik i zamjenika pučkog pravobranitelja Branka Tinodija, koji su naveli da borave i rade u Zagrebu.
Ima_li_u_KZ_ovoga.jpg
Gradonačelnik tako kaže da ima plaću od 11,315 kuna, otac je troje djece i po zvanju je odgojitelj. Od vidljive imovine ističe puni posjed nad nekretninom od 240 kvadratnih metara vrijednosti 650 tisuća kuna u kojoj živi i automobilom VW bora iz 2001. godine od 70 tisuća kuna.
Osim toga, napominje da je i supruga vlasnik kuće, dvora i oranice dobivenih nasljedstvom, teških 335 tisuća i daje podatak o njenoj plaći od 3 tisuće kuna.

Dožupan Koren inženjer je građevine s dužnosničkom plaćom od 13.105 kuna. Ima troje djece, polovicu obiteljske kuće od 200 kvadrata vrijednu 700 tisuća kuna, i dvije pokretnine – clio iz 2003. kupljen na kredit od 80 tisuća kuna i deset godina stariju vectru, naslijeđenu. Supruga je vlasnica druge polovice kuće i zarađuje plaću od 6 i pol tisuća kuna.

Zbog prirode posla koji nije vezan uz Križevce nama manje zanimljivi su Tarnikica i Tinodi, no ni oni nisu škrti informacijama – Suzana Tarnik je veterinarka u ministarstvu, neudana je i nad stanom veličine 40 kvadrata u Zagrebu ima hipotekarski kredit od 30 tisuća eura.

Tinodi, poput dvojice političara – Hrga i Korena iz HSS-a, obznanjuje stranačku pripadnost – HDZ. Inače je pravnik s poslom u Zagrebu, stanom (45 m2) u istom gradu od 60 tisuća eura na hipoteci. Izjavljuje i da u Križevcima ima osobni stan.
Supruga mu ima stan u Makarskoj od 75 kvadrata, dohodak od 4500 kuna i corsu iz 1999. od 3,5 tisuće eura.

Imovinske_kartice_Krizevcana.jpgSudeći po izjavama o porijeklu navedene imovine, kartice naših dužnosnika su besprijekorno neinteresantne. Ako se gleda što su priložili kao svoje, ne žive iznad mogućnosti svojih glasača…

No je li u tome bilo dovoljne iskrenosti koja bi mogla voditi sukobu interesa, utvrđuje nadležno Povjerenstvo, ovlašteno provjeravati sve dužnosnike hrvatske države.

Ono će ustanoviti i jesu li dužnosnici djelovanjem za javni interes zapravo stekli osobno dobro na štetu križevačke javnosti, itekako željne za sebe dobrih vijesti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.