Vozač kamiona Mirković: ‘Mislio sam da više živ neću doći kući’

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Kad su me u Crnoj Gori osudili na 15 godina zatvora zbog nesreće koju nisam skrivio, ali je u njoj u kolovozu 2001. poginulo 12 ljudi, mislio sam da nikad više neću živ doći svojoj kući, kroz suze je danas kazao Križevčanin Mladen Mirković (54) koji od petka kod kuće sa svojom obitelji u Lipovčici br. 16 još ne može vjerovati da je doista istina da više ne mora u zatvor.

– To bi se vjerojatno i dogodilo da nije bilo moje uporne supruge Štefice koja ni trenutka nije posustala u borbi da me najprije premjesti iz Crne Gore u hrvatski zatvor, a potom da ishodi smanjenje kazne.
Iz glave mi i dalje nikako ne idu detalji nesreće za koju je Prometni institut iz Beograda dokumentirao da nisam kriv. No, crnogorsko sudstvo to nije prihvatilo i osudilo me maksimalnom kaznom, kaže Mirković.

Njezina podrška kao i podrška obitelji i prijatelja održala me na životu – drhtavim je glasom pričao Mirković koji je u zatvoru proveo ukupno četiri godine i sedam mjeseci. Nakon prebacivanja u Hrvatsku krajem 2004. slijedilo je smanjenje kazne na deset godina, koliko je maksimalna kazna zatvora za prometne nesreće kod nas.

– Nakon premještanja u Hrvatsku stiglo je smanjenje kazne po nekom njihovom zakonu o amnestiji za još tri godine i devet mjeseci, no kad sam već vjerovala kako su izgledi na našoj strani, u srpnju prošle je godine Mladen u Lepoglavi dobio teški moždani udar.

Tada sam bila na izmaku snaga, no srećom Mladen se uspješno oporavio i krenula sam u borbu za izvanrednim ublažavanjem kazne koji je Vrhovni sud dosudio 1. ožujka, da bi ga potom 14. ožujka zatvorska komisija oslobodila preostalih sedam i pol mjeseci zatvora zbog dobrog ponašanja – kazala je supruga Štefica, koja je samo u crnogorskom zatvoru 19 puta posjetila supruga, a posjete u hrvatskim zatvorima nije ni brojala.

– Sve što sam tijekom ovih pet godina zaradila u tvrtki Lora, gdje godinama radim, otišlo je na zatvorske posjete, odvjetnike i borbu za supruga, no skromno obiteljsko slavlje po Mladenovom dolasku ipak nije izostalo – kaže Štefica, koja je tri puta pokušala ishoditi i pomilovanje kod predsjednika Mesića.

– Dok o policajcima koji su mi odmah rekli da ću biti kriv za nesreću iako je nisam skrivio, i crnogorskom sudstvu imam loše mišljenje, na boravak u zatvoru ne mogu se potužiti. Iz glave mi i dalje nikako ne idu detalji nesreće za koju je Prometni institut iz Beograda dokumentirao da nisam kriv. No, crnogorsko sudstvo to nije prihvatilo i osudilo me maksimalnom kaznom – kaže Mirković.

U zavoju oštećene ceste kombi udario u šleper

Nesreća za koju je crnogorski sud Mirkovića osudio na 15 godina zatvora dogodila se 6. kolovoza 2001. na državnoj cesti u mjestu Cetinje blizu Podgorice. Mirković, koji nije bio pod utjecajem alkohola, što je potvrdio alkotest, vozio je svoj šleper Volvo kad ga je u zavoju ostećene ceste udario kombi crnogorske registracije. U preopterećenom kombiju bilo je 16 ljudi, a uz vozača stradalo je još 11 suputnika. – Dobro se sjećam da me kombi udario u lijevo prednje svjetlo i lijevu gumu.

Guma je tada eksplodirala, a kotač pao u lijevu felgu, što me onda povuklo na lijevu stranu i zarotiralo kombi, koji je završio pod mojim šleperom, a potom u putnom jarku – kaže Mirković. – Cesta je na tom mjestu jako oštećena i puna valova i rečeno mi je da se na tom zavoju dogodilo oko 2500 nesreća – rekao je Mirković i dodao da crnogorski sud nije priznao vještačenje Prometnog instituta iz Beograda, koji je dokumentirao da Mirković nije skrivio nesreću.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.