Zoran Predin: ‘Ukradimo dva sata sudbini za malo pozitivne energije’

10369066_1085104128181376_735818374450329350_o_zoran_predin_kantautor_koncert_soul_cafePredstavljamo ovotjedni intervju s glazbenikom Zoranom Predinom za radijsku emisiju „Rock oko“, povodom njegovog kantautorskog, danas rasprodanog koncerta koji će se održati u subotu, 12. studenog 2016. godine u Soul Cafeu u Križevcima, s početkom u 22 sata. Svojevrsni je to nastavak prošlomjesečnog razgovora s ovim poznatim slovenskim rock kantautorom povodom koncerta njegove grupe Lačni Franz u Tvornici u Zagrebu, kao i povodom objavljivanja njihovog najnovijeg albuma „Svako Dobro“.

Uskoro ćemo se susresti po prvi puta ovdje u Križevcima na koncertu Zorana Predina. Razgovarali smo prije mjesec dana, otprilike, da će to biti koncert jednog drugog tipa. Naime, to nije Lačni Franz, je li tako?

Tako je. To će biti kantautorski koncert, gitara i glas. I pjesme takve kakve su bile kad su se rodile.

Dakle, dolazite samo Vi, čak ni pratnju nemate, nego glazbenu.

Ne, ne, ja se sam pratim.

Repertoar je, znači, sastavljen od pjesama grupe Lačni Franz iz 80-tih godina, je li tako?

Pa mješovit je repertoar. Sviram one pjesme koje su mi najznačajnije u mojoj karijeri. Naravno, tu su neke koje su nastale prije više od 30 godina, ali tu su i one najnovije što sam radio recimo za gipsy swing ili neke šansone ili neki dio programa „Tragova u sjeti“. Tako da će biti puno različitih pjesama, a njihova, kako da kažem, osnovna karakteristika je ta da su komunikativne. Ja s publikom razgovaram tako da napravimo nekakav kontakt i da ukrademo dva sata sudbini za malo pozitivne energije.

318820_448017618556700_261334013_n_zoran_predin_kantautor_koncert_soul_cafeDobro, evo sad smo saznali da koncert traje barem dva sata, dakle od 22h do ponoći. Sad ste spomenuli da svirate i gipsy swing, pretpostavljam da je to ona glazba na tragu Djanga Reinhardta, je li tako?

Da, to je glazba koju sada, posljednih godina, sviramo s Damirom Kukuruzovićem i njegovom Django Group. To je muzika koja podnosi kvalitetan tekst jer je ritmički vrlo uzbudljiva. Inače, u svijetu se u tom žanru sviraju hitovi Djanga Reinhardta. Dok sam ja to malo postavio na glavu pa sam napravio jednu mješavinu šansone i gipsy swinga na svoj način i to vrlo dobro prolazi. No, na kantautorskoj večeri neće biti gipsy swinga već ćemo ovako dylanovski svirati gitaru i pjevati neke pjesme koje će možda neke netko prvi puta da čuje ili možda ću premijeru napraviti, ne znam, ovisi o raspoloženju.

Evo odmah se mogu pohvaliti da križevačka publika dobro poznaje ovaj žanr glazbe, dakle gipsy swing zato što je Stochelo Rosenberg, koji ima glazbu na svom repertoaru i prati onaj pravac kojim je on krenuo Django Reinhardt, bio prije tri godine ovdje u Križevcima, evo čak u tako malom gradu je došao i…

Super!

… imali smo čast ga imati u našoj emisiji kao gosta i lijepo smo se napričali jedno pola sata o tome što radi. Tako da ako vam se i zaleti koja takva naša publika će znati jako dobro tu glazbu. I ono što ste Vi se pohvalili da ste prvi ili među prvima koji je propjevao kroz tu glazbu jer ta glazba je zapravo instrumentalna.

Pa da, na početku kad je počela negdje početkom prošlog stoljeća još je bilo vokala u njoj no kad se pojavio Django, vokal je nestao, sjećate se grupe Vaya Con Dios – oni Belgijanci su vratili pjevanje u taj žanr, ali u pop maniri, dok ga u baš u gipsy swingu nije bilo. A danas Zaz (francuska pjevačica, op. ur.) puni stadione s elektro gipsy swingom i vokal je danas nešto normalno u tom žanru.

12829390_1166015280090260_6976243377446107379_o_zoran_predin_kantautor_koncert_soul_cafeKad ste spomenuli grupu Vaya Con Dios, evo prošli ponedjeljak smo baš nju imali u našoj emisiji tako da i naša publika i to poznaje dobro. Nego, sad sam se sjetio, Vi dolazite u Križevce iz Opatije, ne baš iz Maribora.

Da, dan ranije pjevam na večeri posvećenoj Arsenu Dediću i onda dolazim u Križevce.

Što ćete pjevati u Opatiji, ako već sada znate ili o tome razmišljate?

Ja znam, samo ne znam smijem li da kažem. Neka to ostane iznenađenje.

Da, svakako, naravno da morate poštovati pravila igre koje su u organizaciji tog festivala. Dakle, to je dvodnevni festival, čini mi se da je prvi dan posvećen Arsenu Dediću, a drugi dan je nešto drugo, kako sam čitao. Dobro, drugi dan ste Vi već ovdje kod nas.

Da, mislim da je Josipa Lisac glavna drugi dan, no ja ću biti tada u Križevcima.

Mi ćemo našim slušateljima, nakon ovog razgovora koji sada vodimo, podijeliti dva CD-a Vaša, grupe Lačni Franz „Svako Dobro“, koje smo dobili od izdavačke kuće Croatia Records. Tako će naši slušatelji moći to čuti s tim da im odmah kažemo da sigurno u toj verziji te pjesme neće čuti u Križevcima jer dolazite samo Vi sa gitarom, ne i čitav bend. S Vama bi se dalo još mnogo toga pričati, ali sada ćemo pažnju posvetiti ovom našem koncertu koji dolazi i na kojem ćemo se vidjeti pa lako poslije koncerta ili prije malo porazgovaramo i o nečem drugom. Recimo, možda naša publika zna da Vi knjige pišete, ne samo pjesme, nego imate i objavljene knjige tako da vjerujem da se s Vama da i o tome pričati.

Da, o tom-potom. Sada je koncert na prvom mjestu.

13301555_1226680637357057_4392002405451906989_o_zoran_predin_kantautor_koncert_soul_cafeTako je. Da ponovimo onda! Ove subote, 12. studenog u Soul Caffeu u Križevcima u 22 sata počinje koncert, traje barem dva sata kako ste rekli, kantautorski je, sami ste uz gitaru. Repertoar je šarolik iz čitave Vaše karijere od početka pa do sada. Treba li još nešto reći? Naravno da će biti dobra zabava, sigurno i Vaše vođenje kroz priče i kontakt s publikom.

Pa, ako netko treba opravdanje za posjet koncertu ja mu mogu potpisati to, čak može upisati sat povratka sam tako, mogu ga pokrivati ako nekome to treba… (smijeh)

Pa onda napiše sat povratka, kad dođe pred kućna vrata, tek onda u formular! (smijeh)

Tako, OK. Ništa, vidimo se onda na koncertu, dobro došli, karte su ograničene tako da se isplati požuriti i to je to.

Karte koštaju 60 i 80 kn. Zorane, hvala Vam mnogo pa se vidimo na koncertu!

15027706_720130554807069_5861871247318614271_n_soul_cafe_zoran_predin_rasprodano_kantautor

Vezano

Komentari su zatvoreni.