‘Samo se preko mene mrtvog može useliti’

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Samo preko mene mrtvog B. P. se može useliti u polovicu moje
kuće. Premukotrpno smo supruga i ja, od njezine plaće čistačice i moje
vatrogasne, gradili kuću da bi sada u njoj uživao drugi zbog dvojbene
primjene zakona. Ako sud ne poništi svoje odluke i vrati mi polovicu
kuće, žalit ću se Sudu za ljudska prava u Strasbourgu – rekao nam je
danas Križevčanin Valent Vrbančić. Njegov problem potječe još iz 1995., nakon što je okončan sudski proces
kojim je njegov sin Mladen bio dužan nadoknaditi odštetu prijatelju B.
P. za ozlijeđeno oko.

– Njih su dvojica 1986. godine popravljali svoje automobile u mojem dvorištu i moj je sin tada slučajno odvijačem ozlijedio oko B. P. Tek nakon dvije godine ozlijeđeni podnosi tužbu i nakon završetka procesa moj mu je sin bio dužan isplatiti odštetu od 20.274 kune i plaćati mu mjesečnu rentu od 333 kune. No, Mladen nije plaćao jer nije bio zaposlen i tu počinju moji problemi, zbog čega smo ja i supruga sve lošijeg zdravlja – kaže Vrbančić, koji je već preživio jedan infarkt.

Odvjetnici B. P., naime, pronalaze dokument prema kojem je sin Mladen vlasnik polovice kuće te ta polovica kuće, procijenjena na 165.142 kune, 2003. godine dospijeva na dražbu, a B. P. je kupuje za 100 kuna. Uskoro je nakon te dražbe presudom Ustavnog suda osporena mogućnost prodaje nekretnina za takve, minorne iznose (dotad je bilo i prodaja za jednu kunu), no Vrbančić i dalje duguje ostatak duga, koji se u međuvremenu s kamatom popeo na oko 50.000 kuna. Poičinje ga otplaćivati 2004., kada se zaposlio.

– Apsurdno je što je sud uopće dao kuću na dražbu jer ja sinu nisam nikad darovao kuću, već dio dvorišta 1985., da si napravi garažu i iznad stan. No, on je od gradnje odustao nakon što je podigao temelj, a s promjenom društvenog vlasništva u privatno dolazi do zakonske promjene po kojoj zemljište prati građevinu, iako je prije bilo obratno, pa je ispalo da je sin vlasnik i polovice kuće kojem ja praktički nikad nisam darovao – rekao nam je ogorčeni Vrbančić.

Može sam otkupiti kuću

Međutim, taj podatak o vlasništvu doznao je tek kad je B. P. pokrenuo proces za oduzimanje polovice kuće. Vrbančić nije bio upućen ni u to da i on može sudjelovati na dražbi i otkupiti kuću.

Tek kad je polovica njegove kuće za 100 kuna postala vlasništvo B. P., Vrbančić je uzeo kredit i ponudio da otkupi kuću. Međutim, B. P. nije pristao i 31. ožujka sud će pokušati od Vrbančićevih stvari osloboditi polovicu kuće kako bi se mogao useliti B. P.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.