Auto-Info: BMW X1 xDrive23d

Kada BMW najavi najsportskiji automobil u svojoj klasi tu nema ništa novo. BMW je već duže vrijeme poznat po toj filozofiji i slobodno možemo reći da na to ima svako pravo, ipak modeli M3, M5 i dr. mogu se pohvaliti nazivom «najsportskiji automobil u svojoj klasi».. No, kada BMW odluči uzeti neki svoj model, proširiti ga i povisiti, malo skratiti, dodati stotinjak kila i sve to udaljiti od ceste za nekoliko centimetara to ne sluti na dobro. Unatoč tome, BMW i za ovaj model kaže da je najsportskiji u svojoj klasi. Ima li dobre temelje za to? Provjerite to u prvom testu BMW-a X1 objavljenog/napravljenog u ovoj regiji.

O čemu se radi? Prošle godine u Parizu BMW je publici odlučio predstaviti novu ideju, novi koncept vozila koji želi dodati u svoj portfelj. Na bazi BMW serije 3 touring napravljen je njihov SAV (Sports Activity Vehicle) koji je na neki način idealan spoj svijeta gradskih kompakata sa osobinama SUV-a. I nedavno testirani Audi A4 Allroad je također neka vrsta SUV-a bazirana na Avant izvedbi standardnog Audijevog modela, no BMW je krenuo sasvim drugim putem. X1 dakle nije SUV, nije velik, glomazan, teško upravljiv i još manje želi gledati blatne terene od ostatka luksuznih SUV-a. On nije ni kompakt, tako prostran i povišen, pruža vozaču toliko željeni osjećaj moći na cesti. Na taj način BMW otvara potpuno novu klasu, jednako kao što je to bio slučaj sa X6, a i sa nedavno predstavljenom serijom 5 GT. Mnogi će reći da je to loše te kako se bespotrebno komplicira izbor između mnoštva sličnih vozila, no na primjeru X1 uvjerili smo se da ne mora uvijek biti tako. X1 ima jasno definiran cilj – ponuditi prostranost i komfor SUV vozila sa performansama i voznim osobinama kompakta. Dodajmo još tome mogućnost pogona samo na stražnje kotače i postaje jasno kako u BMW-u itekako znaju što rade.

Dizajn

Testirani X1 bio je opremljen sa X-Line paketom, bojom koja mu po našem mišljenju odlično stoji i 18-colnim naplatcima koji tvore kombinaciju koju je teško ne zamijetiti. Iz kojeg god kuta ga pogledate X1 izgleda upečatljivo, snažno, mišićavo i uopće nije čudno što privlači tolike poglede prolaznika. Prednji kraj uređen je u skladu s ostatkom modela iz ponude gdje se najviše ističu “bubrezi” i angel-eye farovi. Stražnji dio odskače od ostatka modela u ponudi no uspješno zadržava prepoznatljive linije. Na prvi pogled možda će vam se učiniti malen jer zbog njegovog oblika svi očekuju SUV od barem još pola metra dužine, no X1 je pozicioniran na mjesto najmanjeg BMW-a serije X i mora biti kraći u odnosu na X3, X5 i X6. Ne želim previše filozofirati, pogledajte galeriju na dnu stranice pa o dizajnu prosudite sami…

Interijer

Otvorite vrata, sjednite u X1 i osjetite ta sjedala. Otiđite na probnu vožnju, isprobajte ih, ne znam je li stvar u samim sjedalima ili u nevjerojatno mekoj koži, no takvo nešto u ovoj klasi vozila nude rijetki.
Dizajneri sjedala nisu smetnuli s uma superlativ “najsportskiji” iz opisa automobila. Sukladno tome dodani su veliki i čvrsti bočni oslonci, a dodano je i grijanje sjedala za dodatnu udobnost. U ostatku interijera također prevladava koža uz elemente drva i nešto malo plastike. Na fotografiji sami možete procijeniti dizajn, a mi možemo potvrditi iznimnu kvalitetu svakog dijela kokpita na kojem su i određeni plastični dijelovi uređeni i obojani tako da izgledaju kao koža, pa se vizualno uopće ne vidi razlika. Malu zamjerku upućujemo nedostatku bilo kakvog većeg ekrana u interijeru, kao da su iz BMW-a smatrali kako će svi nadoplatiti navigaciju, a ovo je samo usputno rješenje. Sve ostalo je čista petica, kvalitetom i ergonomijom na nivou kojeg uostalom i očekujemo od njemačkog proizvođača premium klase.

Motor i vozne osobine

Testirani X1 pod poklopcem motora imao je dvolitreni biturbo diesel motor sa 204 KS. Zvuči dobro? Vjerujte nam – još je i bolje. U kombinaciji sa 6-stupanjskim Steptronic automatskim mjenjačem i 400 Nm okretnog momenta X1 xDrive23d će vas pri svakom pritisku za gas pritisnuti u naslone gore opisanih fotelja. Podatak o 7.3 sekunde do stotke govori sam za sebe, a ni maksimalnih 223 km/h sa opcionalnim High Speed paketom nije za odbaciti.
Pritom X1 nije rastrošan, uz nekoliko jačih pritisaka na gas i uglavnom gradske vožnje prosječna potrošnja je rijetko viša od 9 litara na 100km (službeni podatak gradske vožnje: 7.8 l/100km, a prosjek 6.3 l/100km).
Motor dakle odlično opravdava titulu sportaša, no što je sa ovjesom i osjećajem za volanom? Je li se sve pokvarilo dodavanjem kilograma i centimetara u visinu? Na sreću, nije, X1 je automobil koji je sportski tvrd, nikakvom ljuljanju i brodskom načinu vožnje ovdje nema ni traga, prolasci kroz zavoje su čvrsti i stabilni, a volan je također podešen malo tvrđe što je odlično za bržu vožnju. Malu zamjerku uputili bismo težini volana kod sporije vožnje i parkiranja no rečeno nam je da postoji opcionalni servotronic paket koji regulira težinu volana ovisno o brzini vožnje tako da uz tu doplatu odlazi i naš prigovor. Vrijedi spomenuti kako se kod prelaska preko “ležećih policajaca” i sličnih prepreka osjeti malo tvrđi ovjes straga što je posljedica karavanskog porijekla, no to nije nešto previše izraženo niti neudobno.

Više na www.auto-info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.