Gerontodomaćica Animira spašava i uveseljava stare i onemoćale

JutarnjiList.gifKRIŽEVCI – Nekad danima ni s kim ne razgovaram, osim ako ne navrati poštar ili prvi susjedi koji me povremeno obilaze.
Zato sam sad presretna jer znam da će mi vesela Animira doći dva puta tjedno – kazala nam je jučer 73-godišnja Milka Đuranec.

Baka Milka iz zaselka Đuranci u općini Kalnik jedna je od ukupno 105 korisnika pilot-projekta “Pomoći u kući osobama starije životne dobi”, koji u deset izabranih općina financiraju Županija i Europska komisija, a otpočeo se provoditi prije tri tjedna. Zbog bolesnih koljena baka Milka, koja je sama već 28 godina, otkako joj je preminuo suprug, koji korak napravi tek uz pomoć dviju štaka. Nekad vrsna gazdarica po svatovima, posljednjih se godina kreće sve teže pa s teškom mukom napravi nekoliko koraka po kući, a rijetki su dani kad ima snage doći do svog vrta u kojem je i lani teškom mukom uzgojila nešto povrća.

– Primam samo 505 kuna penzije, najveći dio ode za mast koja mi malo olakša bol u koljenima pa si ni u snu nisam mogla priuštiti plaćanje nekoga da mi nešto pomogne po kući – kaže baka Milka, dodajući kako je zbog štaka najteže bilo prostirati postelju i donositi drva.

– No, sad mi to Animira napravi i da samo zbog toga dođe, to mi je velika pomoć – hvali baka Milka 28-godišnju Animiru Varović, gerontodomaćicu koja u općini Kalnik dva puta tjedno po sat i pol pomaže deseterim starijim osobama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.