Invalidi dobili vodič kroz grad

Od 88 javnih zgrada i ustanova u Križevcima invalidi na kolicima mogu ući i obaviti određene poslove u 40 posto njih, dok je 16 posto objekata djelomično pristupačno, a 44 posto još uvijek nepristupačno invalidima, starijim osobama , trudnicama i majkama s dječjim kolicima. Pomoc_invalidima.JPG

Na to je večeras upozoreno prilikom predstavljanja prvog križevačkog vodiča  kroz grad za invalidne osobe, koji su zajedno pripremili Zajednica saveza osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, križevačka Udruga invalida i Grad Križevci.

           

Vodič će postati dragocjeno pomagalo invalidima i drugim osobama koje se otežano kreću  gradskim ulicama, kao i njihovim obiteljima,  kako bi znali  kuda se mogu kretati i kako stići do određenoga cilja.

Iako se na invalidskim kolicima može bez prepreka  prijeći oko tri kilometra nogostupa od Željezničkog kolodvora do Gornjega grada, invalidima i drugim osobama s hendikepom otežan je i gotovo nemoguć samostalni  ulazak u zdravstvene ustanove, kulturne institucije, državne  i gradske službe.

Prema riječima predsjednika Zajednice saveza udruga, dr.med. Zorislava Bobuša, sadašnja  je gradska vlast u Križevcima učinila mnogo da se poboljša položaj invalida i da se najkasnije do 2010. godine grad preuredi po mjeri svih svojih stanovnika, dakle i invalida, starijih osoba i trudnica.

Predsjednik križevačke Udruge Ivica Kontrec najavio je postavljanje dizala i rampe za invalide na gradskim bazenima, a vlast će se zauzeti za izradu lokalne strategije skrbi o invalidnim osobama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.