Nezaposlenost – ‘takva kakva je’

Nezaposlenost_2.jpgPrema Mjesečnom statističkom biltenu, službenom dokumentu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje,  stanje (ne)zaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji nije bitnije promijenjeno. Do završetka ožujka na području naše županije na burzu rada bilo je upisano 8552 osoba, od kojih 4595 žena (53,7 %). U odnosu na prethodni mjesec to je 50 osoba manje ali 365 više gledamo li isti mjesec lani.

Od triju Ispostava (Đurđevac, Koprivnica i Križevci) za koje Područna služba u Križevcima prati kretanje nezaposlenosti, najveće je smanjenje broja nezaposlenih zabilježila u Đurđevcu, za 50 osoba. Pad nezaposlenosti zabilježen je i u Križevcima (za 14 osoba) a jedino u Koprivnici nastavljeno je povećanje, i to za njih 14.

Kako mlade osobe obuhvaćaju gotovo četvrtinu stanovništva, tako su zastupljene i u nezaposlenosti.
Udio osoba u rasponu dobi od 20-24 godine iznosi 18,8 %, dok stari između 25 i 29 godine tvore 13,5 % od ukupnog broja nezaposlenih. U njemu je pak manje zastupljena najmlađa kategorija stanovništva – mladi „stari“ od 15 do 19 godina – „samo“ 7.3 %.

Naravno, očekuje se da će ta cifra i dalje opadati, budući je broj onih koji ne nastavljaju srednje školovanje vrlo malen. Isto tako se i maturanti – ponajčešće četverogodišnjih škola – odlučuju dalje školovati, kako bi stekli viši obrazovni stupanj i tako lakše došli do zaposlenja.
Kod osoba starih 55 i više godina, tj. onima pred mirovinom, primjetna je najmanja stopa nezaposlenosti. U tu kategoriju spadaju osobe između 55 i 59 godina (6,6 % od ukupnom broju nezaposlenih) te sa 60 godina  i stariji, koji u ukupnom broju čine 1,2 %.

Osobe koje su u naponu radne snage, tj. spadajuće u 5 dobnih skupina koje obuhvaćaju stare između 30 sve do 54 godine, u cjelokupnoj masi nezaposlenih sudjeluju s 52,5 posto.

Što se tiče stupnja obrazovanja, najveći je broj nezaposlenih osoba među onima sa završenom trogodišnjom srednjom školom za zanimanja te školom za kvalificirane i visokokvalificirane radnike, i to 36,9 posto.
Slijede osobe sa završenom samo osnovnom školom, cijelih 30 posto te četverogodišnjom srednjom školom za zanimanja, iznoseći  15 % od ukupnog broja nezaposlenih.

Prema podacima sa Zavoda vidljivo je da se školovanje (uglavnom) isplati. Osobe sa završenom višom školom ili prvim stupnjem fakulteta te završeni fakultetlije i oni sa znanstvenim stupnjem magistra ili doktora daju samo 1,7 odnosno 1,4 posto ukupnoj masi nezaposlenih.

U ožujku se na burzu rada prijavilo 414 osoba, što je usporedbi s veljačom 34,2 manje. Njih je 188 u popis došlo izravno s (bivšeg) posla a 205 prethodno nije radilo ništa. Samo 17 novoprijavljenih nezaposlenih učinile su to odmah nakon završenog školovanja.
U ožujku su (potencijalni) poslodavci (potencijalnim) posloprimcima ponudili 428 radnih mjesta.

Tražena zanimanja
jednostavna uslužna inženjeri, tehničari građevinska trgovačka iz prerađivačke ind. poljoprivredna
postotak
36,5 19,9 11,9 22 19,6 16,8 13,8

 

Uspjelo ih se zaposliti 412. Više je to nego u veljači ove godine (65,3 %) no manje nego u ožujku 2004. godine (13,9 % prema minusu).
Vezano

Komentari su zatvoreni.