Križevci na dan nacionalni centar slobodnog softvera

U Križevcima je prošlu subotu održan Dan slobodnog softvera (Software Freedom Day), u organizaciji neprofitne udruge Slobodan softver Hrvatska (SSH) i zajednice korisnika Mozilla Hrvatska, a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca. Na štandu na Strossmayerovom trgu mladi su entuzijasti informirali stotinjak zainteresiranih građana o prednostima korištenja slobodnog softvera u obrazovanju, kod kuće, na poslu i drugdje. Ovaj međunarodni dan proslave slobodnog softvera istodobno se obilježio u više od tri stotine gradova diljem svijeta.

Prilikom predstavljanja, Mozilla Hrvatska je provela kratko istraživanje o korištenju interneta i dijelila promotivne materijale, poput letaka, bedževa, naljepnica i vezica, te besplatne distribucije softvera za svakodnevnu upotrebu, kao što su uređivači teksta, preglednici dokumenata te internet preglednici. Kako neslužbeno doznajemo iz otvorene arhive liste e-pošte SSH, anketa je obuhvatila korisnike od 12 do 52 godine, od kojih su svi odgovorili da imaju barem jedno računalo kod kuće spojeno na interenet, a dnevno vrijeme provedeno na računalu je minimalno tri sata, od čega se oko dvije trećine vremena provede online, u čitanju elektroničke pošte, surfanju webom, brzoj tekstualnoj komunikaciji i slično.

Sjedište nedavno osnovane udruge Slobodan softver Hrvatska je upravo u Križevcima, čiji je prvi predsjednik Marko Dimjašević, dvadesetšestogodišnji diplomirani inženjer računarstva. Ovog ljeta je utemeljena i Mozilla Hrvatska, nacionalna zajednica korisnika softverskih proizvoda okupljenih pod imenom globalne neprofitne zajednice Mozilla, među kojima je najpoznatiji internetski preglednik Firefox. Glavni predstavnik zajednice korisnika Mozille za Hrvatsku je Nikola Matosović, dvadesetogodišnji student telekomunikacija i informatike, također Križevčanin.

Pojam slobodnog softvera definirala je globalna organizacija Free Software Foundation, a označava softver koji se smije koristiti, mijenjati, kopirati i redistribuirati bez ili s minimalnim ograničenjima. Minimalna ograničenja osiguravaju da daljnji korisnici imaju ista prava, odnosno slobodu. Slobodan softver je često ujedno i besplatan, no vrijedi naglasiti da besplatan i slobodan softver nisu isto. Da bi neki softver bio slobodan uz njega se mora priložiti izvorni kod, jer je to jedini način na koji se on može modificirati. Za besplatan softver to nije uvjet.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.