Kardinal Bozanić grkokatolicima zaželio još ‘mnogaja ljeta’

Proslava 400 godina Križevačke biskupije. Čestitajući vjernicima istočnoslavenskog obreda njihov jubilej, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je da je ova 400. godišnjica i dokaz crkvenog zajedništva rimokatolika i grkokatolika u Hrvatskoj

U križevačkoj je katedrali Presvete Trojice arhijerejskom liturgijom sv. Ivana Zlatoustog prema bizantsko-hrvatskom obredu, koju je vodio biskup Nikola Kekić, vladika križevački, obilježen vrhunac 400. obljetnice uspostave Marčanske, tj. Križevačke biskupije.

 

Na svečanosti se okupilo dvadesetak biskupa Hrvatske biskupske konferencije i okolnih zemalja. To je velik događaj za Grkokatoličku crkvu u Hrvatskoj, kojoj je prvostolnica upravo u Križevcima. Po brojnosti mala (sa samo 21500 vjernika, od čega 16.000 u Hrvatskoj), ali teritorijalno velika (Križevačka grkokatolička biskupija obuhvaća područje Hrvatske, Slovenije i BiH), Grkokatolička crkva na našim prostorima postoji od 1611., a obilježje joj je služenje liturgije po istočnom obredu, no vrhovni poglavar im je Papa, kao i rimokatolicima.

Čestitajući vjernicima istočnoslavenskog obreda njihov jubilej, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić kazao je da je ova 400. godišnjica i dokaz crkvenog zajedništva rimokatolika i grkokatolika u Hrvatskoj. Pozvao je “svećenike i vjernike rimokatolike da pomognu braći i sestrama istočnog obreda da žive svoju obrednu posebnost, a svećenike i vjernike istočnog obreda da njeguju i čuvaju svoju obrednu baštinu.”

Bozanić je u propovijedi grkokatolicima zaželio još “mnogaja ljeta”, tj. mnogo godina djelovanja. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.