Dr.sc. Marija Vukobratović ušla u Hrvatski sabor

Prvim redovnim zasjedanjem sedmog saziva Hrvatskog sabora, koje je započelo u srijedu, krenuo je i zastupnički mandat dr.sc. Mariji Vukobratović (SDP), profesorici na Visokom gospodarskom učilištu Križevci. S 11. mjesta na izbornoj listi Kukuriku koalicije u II. izbornoj jedinici, ova pedesettrogodišnja doktorica poljoprivrednih znanosti ulazi u Sabor kao zamjena stranačkom kolegi Darku Ledinskom, koji je prihvatio dužnost zamjenika ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić. Vukobratović je prisegu položila zajedno sa stranačkom kolegicom, dogradonačelnicom Koprivnice Vesnom Želježnjak, koja je zamjena Mariji Lugarić, novoj zamjenici ministra znanosti, obrazovanja i sporta dr.sc. Željka Jovanovića.

Agronomija i ljudska prava

Vukobratović je u Saboru pripala dužnost članice Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj te Odbora za ravnopravnost spolova, što je gotovo idealan izbor s obzirom na njenu struku diplomirane agronomke te aktivan rad u Forumu žena SDP-a. Kao plodna znanstvenica s doktoratom s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, Vukobratović je objavila nekoliko desetaka radova o gnojidbi, posebice organskoj, te analizi kemijskog sastava biljaka i tla, a na križevačkoj visokoj školi predaje Hranidbu bilja i Agrokemiju.

– Ovaj čin, gotovo najviše dostignuće u političkoj karijeri, predstavlja priznanje mom dosadašnjem radu, ali vjerujem, i nekim ljudskim vrijednostima. On, međutim, znači i veliku odgovornost i obavezu. Svaki savjestan zastupnik mora se dobro zamisliti nad odlukama koje donosi, s obzirom da one mogu imati utjecaj na velik broj ljudi i ja sam svjesna te odgovornosti!, istaknula je zastupnica Vukobratović, izrazivši zahvalnost svim biračima koji su je podržali. Osjeća se, kaže, predstavnicom svih građana i svih političkih opcija Križevaca i šire okolice te obećaje da će se svojim znanjem i sposobnostima zalagati za sve projekte važne za križevački kraj, uz poziv građanima da koriste ovaj njen položaj u zajedničkom rješavanju problema.

Majka za, sin protiv EU

U preko dva desetljeća neovisnosti Hrvatske svega je nekoliko predstavnika križevačkog kraja bilo u ovom najvišem zakonodavnom tijelu: u nekadašnjem Županijskom domu zastupnici su bili profesor dr.sc. Valentin Puževski (od 1993. do 1997.) iz HSS-a te ekonomistica Ivana Sučec-Trakoštanec (od 1997. do 2001.) iz HDZ-a, koja je bila parlamentarka i od 2004. do 2007. Dalje u povijest, zastupnik u Saboru SR Hrvatske u mandatu od 1964. do 1968. bio je i križevački slikar i profesor povijesti umjetnosti Vladimir Srimšek (1927.-2005.).

Manje je poznato da se kao 2. na koalicijskoj listi Ljevice Hrvatske u II. izbornoj jedinici za Sabor 2007. godine kandidirao i Vukobratovićin sin Nikola, danas mladi povjesničar i aktivist Demokratske inicijative protiv EU. O tom trenutno najaktualnijem pitanju u zemlji, oko kojeg je u Saboru postignut konsenzus sa 127 glasova za i jednim suzdržanim, pred nedjeljni referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, zastupnica Vukobratović poziva građane da glasaju po svojoj savjesti i zaključno poručuje:
– Moj je stav da će Hrvatska ulaskom u zajednicu europskih država puno više dobiti nego izgubiti, iako euroskepticima ne osporavam pravo na drugačije mišljenje. Prije svega dobit ćemo na sigurnosti, stabilnosti, više slobode i uređenije sustave, kao i lakši pristup fondovima. Pri tom će najviše profitirati, što mene posebno raduje, mladi, znanost, selo i poljoprivreda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.