Dubravko Žilavec: ‘Svi smo mi Prigorje – neki veće, neki manje’

U petak 5. listopada izašao je 13. broj Križevačkih novina, mjesečnog izdanja koje redovito izlazi od rujna 2006. godine. Povodom prve godišnjice jedinog križevačkog tiskanog novinskog lista uputili smo deset pitanja glavnom uredniku Dubravku Žilavcu, vlasniku izdavačkog obrta Dioniz.
Skup odgovora koji je zatim ubrzo stigao u redakciju križevačkog portala objavljujemo u nepromijenjenom obliku.

KŽ.INFO: Gospodine Žilavec, živite i poslujete u Sv. Ivanu Zelini, gdje je i sjedište vašeg obrta za izdavaštvo, marketing i oglašavanje. Otkud vaš poslovni interes za križevačko područje? Koliko poznajete grad i okolicu?

D.Ž.: Posao ne poznaje nikakve, a najmanje teritorijalne granice.

KŽ.INFO: Za uspješno izvještavanje i istraživačko novinarstvo u lokalnoj sredini neophodna je uigrana domaća ekipa. Kako ste oformili uredništvo Križevačkih novina?

D.Ž.: Uputili smo poziv svim novinarskim snagama Križevaca, a pridružili su nam se i ostali s nama najbolji.

KŽ.INFO: Mjesečno u distribuciju šaljete do 2500 primjeraka Križevačkih novina. Kakav je odaziv kupaca i čitatelja u gradu, odnosno u okolnim općinama koje također pokrivate sadržajem?

D.Ž.: Zar sam podatak o ovakvoj nakladi nije dovoljan odgovor?

KŽ.INFO: Ako nije poslovna tajna, možete li reći jeste li u dobitku ili gubitku nakon svakog broja? Na nemalom broju stranica tiskano je mnoštvo marketinških poruka oglašivača s područja grada i županije.
 
D.Ž.: Teško da bi itko radio nešto što donosi gubitak.

KŽ.INFO: Nakon 9. broja na naslovnici ste redoviti podnaslov "neovisne novine" zamijenili s "mjesečne novine". Ima li to veze s činjenicom da Grad Križevci i općine Gornja Rijeka, Sveti Ivan Žabno, Sveti Petar Orehovec i Kalnik sufinanciraju izdavanje novina?

D.Ž.: Nema. Oni, kao što ste i rekli, sufinanciraju, a ne uređuju.

KŽ.INFO: Smatrate li da ste u grafičkoj pripremi jasno označili oglašivački prostor koji te lokalne uprave dobiju kao protuvrijednost za sufinanciranje novina? Također, planirate li kakve novosti u samom grafičkom dizajnu? Ponekad, naime, nije lako zadržati koncentraciju u toj šumi stupaca tekstova.

D.Ž.: Nitko ne dobije ništa kao protuvrijednost bilo čega, niti je to ičiji oglašivački prostor. Ne planiramo nikakve novosti, jer se novine i inače sastoje od mnoštva stupaca tekstova, a i volimo kad su naši čitatelji koncentrirani.

KŽ.INFO: Imate dobru praksu učiniti stare brojeve Križevačkih novina dostupnim besplatno na Webu. Posljednji broj objavili ste tek četiri dana nakon pojavljivanja na kioscima. Znači li to da korisnike Interneta ne smatrate svojim primarnim kupcima?

D.Ž.: Ne znači. Za sve je kriv naš webmaster.

KŽ.INFO: Kao odgovorni urednik zasigurno imate uvid u izvore informacija vaših novinara. Možete li u tom smislu komentirati rad portala Križevci.info, pomažu li članci takvog internetskog dnevnika i komentari čitatelja na forumu vašem uredništvu u profiliranju tema i odabiru sadržaja za naredni broj?

D.Ž.: Pa mislim da se naši novinari ne povode tekstovima na Križevci.info. Kao što se niti novinari s Križevci.info ne povode tekstovima iz Križevačkih novina. Inače, izuzetno cijenim rad na portalu Križevci.info.

KŽ.INFO: Osobno, što u jednogodišnjem poznavanju križevačkih prilika smatrate posebnošću ovog grada i regije, možete li izdvojiti ono što Križevce razlikuje ili pak čini sličnim npr. Sv. Ivanu Zelini?

D.Ž.: Svi smo mi Prigorje. Neki veće, neki manje.

KŽ.INFO: I, za kraj, molim vas najavite čitateljima kakvi su planovi Križevačkih novina za budućnost. Možemo li umjesto mjesečnika uskoro očekivati lokalni dvotjednik, ili čak tjednik?

D.Ž.: Od nas se svašta može očekivati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.