Udruga Biom sutra organizira volontersku akciju praćenja ptica pčelarica

Pčelarica (lat. Merops apiaster) je egzotično obojena ptica srednje veličine. Zimu provodi u južnoj Africi, a gnijezdi se širom Europe i Azije. Zahvaljujući dugačkim, vitkim krilima i dugom repu vješt je letač te može izvoditi akrobacije u zraku. Ova impresivna vještina leta omogućava pčelarici uspješno hvatanje insekata. Vrsta gnijezdi kolonijalno, u rupama pješčanih ili šljunčanih padina. Način gniježđenje pčelarica, uz to što je impresivna pojava zbog broja jedinki na jednom mjestu, uvelike obogaćuje ekosustav jer njihove rupe kasnije koriste druge vrste ptica. Iako se zovu pčelarice (eng. Bee-eater), najmanje se hrane pčelama medaricama. Zbog ljudskog neznanja mnogim pčelarima nisu drage, pa oni posežu za radikalnim mjerama kao što je zatrpavanje i urušavanje ulaza pčelarica u gnijezda. Kako bismo istražili stanja kolonija širom Hrvatske pokrećemo pilot projekt kojem je cilj prikupiti podatke o stanju kolonija i broju nezakonitih radnji koje prijete ovim šarenim pticama.

Udruga Biom organizira volontersku akciju “Čuvari pčelarica i pozivaju na sastanak sve zainteresirane da se akciji priključe. Sastanak će se održati 13. lipnja 2024. godine u 17:00 sati u prostorijama Kozmološkog centra / Zvjezdarnice u Križevcima na Trgu svetog Florijana 16.

Kroz uvodno predavanje sudionici će se moći upoznati s izgledom, biologijom i ekologijom pčelarica te naučiti više o problemima na koje nailaze na preletničkom putu i gnjezdilištima. Završni dio radionice će uključivati posjet obližnjoj koloniji kako bi sudionici imali priliku vidjeti kako monitoring pčelarica izgleda u praksi. 

Volonteri će jednom mjesečno obilaziti kolonije, da na neometajući način provjere broj aktivnih gnijezda, broj ptica blizu kolonije i antropogene utjecaje. S obzirom na udaljenost kolonija, kroz ovaj projekt volonterima pokrivamo putne troškove!

Udruga Biom od 2017. aktivno se bori protiv nezakonitog ubijanja i hvatanja pjevica (illegal killing of birds – IKB). Aktivna je širom Hrvatske, gdje u suradnji s volonterima i službama suzbija nezakonite radnje protiv divljih vrsta. Od 2020. godine razvija i volonterski program praćenja krivolova na prepelice, a ove godine pokreće pilot projekt volonterskog programa praćenja ilegalnih radnji na kolonijama pčelarica, sve u svrhu prikupljanja podataka o utjecajima ljudi na kolonije pčelarica.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno