Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1468

Replika prvog hrvatskog (nano)satelita izložena na ovogodišnjem, 8. Hrašćinskom astru (foto R.Matić)
Replika prvog hrvatskog (nano)satelita izložena na ovogodišnjem, 8. Hrašćinskom astru (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo završetak predavanja i diskusiju poslije njega na ovogodišnjem, 8. po redu Hrašćinskom astru, festivalu koji je posvećen Hrašćinskom meteoritu ali i svemiru općenito, posljednjega dana festivala, 19. svibnja. Daniela Jović, voditeljica projekta CroCube, održala je predavanje o skorašnjem lansiranju prvog hrvatskog (nano)satelita.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Kazalište Karine Schaapman i Edda Hartmanna, u kutku za mlade Mali i Levijatan: Lunopis Svena Popovića i Klasje Habjan, na odjelu beletristike Avijatičari i druge drame Damira Karakaša, a na stručno-znanstvenom odjelu Knjiga o knjižnici Susan Orlean.

Na današnji datum rođeni su braća Antun i Stjepan Radić, ali u razmaku od tri godine, zatim Gene Wilder, Carl von Linde, Jacques Cousteau i Smiljka Bencet-Jagarić, prvi put se sastao Američki Kontinentalni kongres, prvi i posljednji zatvorenici uspješno su pobjegli iz Alcatraza, knez Krsto Frankopan oslobodio je grad Jajce od turske opsade, osnovan je Buenos Aires, umrli su Klemens Wenzel Lothar Metternich, John Wayne, Aleksandar Veliki i DeForest Kelley.

U Vijestima Krugova govorimo o uvrštenju talijanskog opernog pjevanja na Popis svjetske baštine, o izložbi “Dubrovnik i UNESCO” Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Dubrovniku, te o projektu “Tišina koja je srušila spomenik”.

U Svemirskom kutku spominjemo godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualne događaje s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno govorimo o novostima sa svemirskih teleskopa, o novostima sa Starlinera i kineske letjelice na povratku s Mjeseca s uzorcima te o aktivnostima Astronomskog društva Perzeidi na upravo završenom Križevačkom velikom spravišču.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Giovannija Antonija Giaya, Joséa Antónija Carlosa de Seixasa, Richarda Straussa, Carminea Coppole, te grupa The Ventures, Elemental, ZZ Top, Heart i Lynyrd Skynyrd.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1468 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 11. lipnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže.

Replika unutrašnjosti prvog hrvatskog (nano)satelita izložena na 8. Hrašćinskom astru (foto: R.Matić)
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno