[FOTO] Najavljeno 56. Križevačko veliko spravišče: Na tom svetu pajdaški živeti najveće je blago

Leto dana prošlo je otkad su se križevački purgeri pak posvadili s kalničkim šljivarima, a ovaj vikend imaju novu, 56. šansu za mirenje na Križevačkom velikom spravišču. Kalničani planiraju dati vino i Julčeka, sina kalničkog kaštelana čiji bi brak s Tilčikom, kćerkom varoškog suca, trebao biti zalog za trajnu slogu i prijateljstvo među plemenitašima s Kalnika i gradskom gospodom. Pomirba dosad nikad nije uspjela, a hoće li se ovaj put, u spelanciji koju režira Adam Končić, pomiriti zauvijek ili će se opet pojaviti neki razlog za novu svađu – vidjet ćemo u petak i u nedjelju u 21 sat na glavnoj pozornici na Strossmayerovom trgu.

Budite veseli, saki naj si natoči da postane naš prijatelj, kak svedoče oči. Sused verni i prijatelj pokaži se biti i vuto ime saki si treba kupicu vina spiti. Naj govori ko kaj hoče, kome je kaj drago, na tom svetu pajdaški živeti najvekše je blago“, tim je stihovima danas na konferenciji za medije Končić pozvao na Spravišče. Velika vrijednost Križevačkog spravišča je u čuvanju pajdaštva, naglasio je, a mirenje purgera i šljivara okosnica je manifestacije. Pohvalio je naše sugrađane i Kalničane, dvadeset pet entuzijasta, glumaca amatera koji marljivo uvježbavaju dvije predstave za petak i nedjelju i najavio dobru zabavu.

Najveću križevačku turističku manifestaciju najavio je i gradonačelnik Mario Rajn. “Naš organizacijski odbor zaista si je dao truda i svima im zahvaljujem jer je iz godine u godinu sve zahtjevnije. Vikend je pred nama, tradicionalno gledam o u nebo, ali Križevčani već znaju da bar malo kiše padne na svakom Spravišču“, poručio je Rajn i pozvao posjetitelje na kulturni program i ukusnu hranu tijekom vikenda. Detaljnije je o programu govorila direktorica Turističke zajednice grada Križevaca Olinka Gjigaš, izdvojivši Malo spravišče u petak i svečanu povorku, zatim Pivišče u atriju Likovne galerije, vatromet, Večer vina i čvaraka, koncerte Urbana, Gazdi, Vojka V i Gibonnija, program KUFER-a koji traje sva tri dana, KUD-ove te podjelu svatovskog vola u subotu od 13 sati.

Od prvog Spravišča, znači 56. put, među pokroviteljima je tvrtka Radnik. Manifestaciju podržavaju zato jer je to neizostavni dio kulturnog života Križevaca, rekao je tajnik Uprave Darko Jambreković. “To je brend koji treba iz godine u godinu širiti i razvijati“, poručio je. Generalni pokrovitelj ove je godine pivovara Carlsberg, a namjera im je podržati sve lokalne događaje koji njeguju kulturu, tradiciju i zajedništvo. “Spravišče je mjesto koje okuplja i staro i mlado, a Koprivničko-križevačku županiju stavlja na turističku kartu. Nadamo se da kiše neće biti i da će jedino osvježenje biti naše pivo“, rekla je Doris Ravlić iz Carlsberg pivovare.

Kao i prošle godine, potvrdio je gradonačelnik, za ugostitelje na Spravišču nema uvjeta i ograničenja za korištenje ambalaže pa je tako, za razliku od Adventa, na ovoj manifestaciji dopušteno korištenje plastičnih čaša.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno