Baričević večeras svira kultne pjesme s nekad zabranjenog albuma

Večeras, u subotu, 25. svibnja na krovnoj terasi Kozmološkog centra s početkom u 20 sati svirat će se češka glazba u sklopu 20. Culture Shock Festivala. Križevčanin Luka Baričević priprema koncertnu poslasticu naziva „Bratříček Karel: Večer češkoga protest songa”, i posvećuje je jednom od najpoznatijih čeških kantautora, Karelu Krylu. Poetsko-moderatorski dio večeri vodit će Sonja Mrnjavčić iz križevačke udruge P.O.I.N.T., a ulazak je slobodan za sve zainteresirane.

Baričević je kantautor i frontmen zagrebačko-križevačkog rock-benda Flaner, a ovaj put izvest će pjesme s kultnog, zabranjivanog albuma prvijenca „Bratříčku zavírej vrátka” (1969.). Zbog poetičnosti i protestnih stihova, tog izvrsnog češkog pjesnika i glazbenika nerijetko se uspoređuje s mladim Bobom Dylanom.

Kryl, pjesnik i kantautor, jedna je od glavnih osoba Praškog proljeća, ove bi godine proslavio svoj 80. rođendan, no umjesto toga obilježava se 30. obljetnica njegove smrti. Proslavio se već svojim prvim albumom, a pjesma Bratříčku zavírej vrátka postala je simbol razdoblja nakon sovjetske invazije na Čehoslovačku. Krylove pjesme danas su, više od 50 godina nakon objavljivanja, još uvijek aktualne i važne.

Vezano

Komentari su zatvoreni.