Turistička zajednica i križevački pčelari zajedno u medenoj priči

Gdje žive pčele, kako izgleda košnica i kako se vrca med – to su jučer na Strossmayerovom trgu naučili vrtićanci i članovi udruge Maslačak na prvom obilježavanju Svjetskog dana pčela u Križevcima. Manifestaciju je pokrenula Turistička zajednica grada Križevaca, nastavljajući lani započeti projekt Prigorskih medenih staza u sklopu kojega je u centru grada postavila dvadesetak edukativnih panela s pričama o pčelama i njihovoj ulozi za ekosustav i život na zemlji. Dok su jedni šetali medenim stazama, drugima je doletjela pčelica Maja iz Gradske knjižnice i zabavljala ih pričama o pčelama i medu. Crtali su, bojali, jeli medenjake i učili o važnosti pčela, a oni koji su znali odgovore na pitanja osvojili su i medenu pitu od KTC-a.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pčela je rad s mladima i zato su pčelari iz našeg Pčelarskog društva Križevci djeci pokazivali gdje žive pčele, kako se vrca med, a djeca su i sama mogla isprobati kako se to radi. Naučili su nešto novo i upoznali zanimanje pčelara“, objasnila je direktorica TZ Križevci Olinka Gjigaš. Ovakva događanja nisu samo edukativna, važna je i promocija lokalnih pčelara i pčelarske tradicije našega kraja.

Otkad smo pomladili udrugu, trudimo se biti na svim događanjima na kojima možemo promovirati proizvode od meda i u zadnje vrijeme križevački gvirc. Pokušavamo građane “vratiti” tom tradicionalnom piću od meda, ali ga i predstaviti mlađim generacijama. Nova prilika za kušanje gvirca je već za Spravišče“, najavio je Berislav Raguž iz Pčelarskog društva Križevci. Udruga okuplja osamdesetak pčelara pa nema straha da će Križevčani ostati bez kvalitetnog domaćeg meda.

Starinske košnice, pčelinje kuće od slame i pruća, ostat će na Strossu, a Turistička zajednica s pčelarima već priprema i dogovara nove aktivnosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.