Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1366

Lovro Pavletić, doktorand riječkog sveučilišta na Danima meteorita Križevci 11. studenoga 2021. (foto Martin Vujić)
Lovro Pavletić, doktorand riječkog sveučilišta na Danima meteorita Križevci 11. studenoga 2021. (foto Martin Vujić)

U Temi Krugova slušamo prvih dvadesetak minuta predavanja Revolucija meteorske fizike izgradnjom znanstvenog instrumenta planetarnog razmjera doktoranda riječkog sveučilišta Lovre Pavletića koje je održao 11. studenoga prošle godine na Danima meteorita Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Godina u prirodi Helen Ahpornsiri, knjiga za mlade je Mythos II: Junaci Stephena Frya, na odjelu beletristike Radioamater Ulle Lenze, a na stručno-znanstvenom odjelu Devet pravila za prihvaćanje smrti Kevina Toolisa.

Na današnji datum rođeni su Anthonis van Dyck, Robert Andrews Millikan, Josip Račić i Josip Manolić. Papa Klement V. ukinuo je francuski monaški viteški red Templara, kongres SAD-a usvojio je zakon kojím se američkim brodovima zabranjuje prijevoz crnih robova iz Afrike u Ameriku, letom između Pariza i Bruxellesa jednom tjedno, uspostavljena prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu, snažan potres je pogodio Zagreb. Umro je Johann Wolfgang von Goethe. Dan 22. ožujka je Svjetski dan voda.

U Vijestima Krugova govorimo o radioničkom programu Iz muzeja … u škole!, o otkriću olovnog sarkofaga ispod pariškog Notre Damea, o otkazanim aukcijama umjetnina na kojima su kupovali bogati Rusi, o Brdu knjiga, te o festivalu knjiga i planina. Govorimo i o nekim događajima u Križevcima, a posebno u projektu Future Hub Križevci u sljedećih tjedan dana.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo da s tjedan dana odgode počinje domaća televizijska serija o svemiru nedjeljom u 20:10 na 1. programu HTV-a, te da se za sada program na Međunarodnoj svemirskoj stanici odvija po planu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Gorana Bregovića (Bijelog dugmeta), Andrewa LLoyda Webbera i Rudolfa Matza.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1366 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 22. ožujka od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


Vezano

Komentari su zatvoreni.