[FOTO] „Kulturšok“ vraća rock`n`roll Križevčanima

U četvrtak je u sklopu 20. Culture Shock Festivala u Kinu Križevci održana projekcija dokumentarnog filma „Iz sve snage“. Film snimljen 2023. godine progovara o klupskoj rock sceni u nas koja je svoj vrhunac doživjela devedesetih godina prošlog stoljeća. Križevačku je publiku posebno razveselio dolazak samih autora dokumentarca, redatelja Dimitra Dimitrovskog Dibe i producentice Arijane Velić kojima se pridružio legendarni Zdenko Franjić, pokretač nezavisnog labela „Slušaj najglasnije“. Kao „Lutajući DJ Zdena“ Franjić je rasplesao okupljene u predvorju Kina Križevci nakon projekcije filma.

Film prikazuje sve što je bitno znati o rokenrolu devedesetih. Razni sugovornici upoznaju publiku s razvojem tadašnje scene, činjenicom da je i tada bilo teško živjeti od ove vrste glazbe, jer uvijek su postojali žanrovi koji su daleko bolje prolazili u uši slušatelja kroz kolotečine mainstreama. Jedan od sugovornika u filmu je i Zdenko Franjić koji objašnjava kako je od zaposlenika Narodne banke Hrvatske postao jedan od junaka underground scene omogućivši demo bendovima da se probiju i da se za njih pročuje. Kojoti, Majke, Satan Panonski, The Spoons, Messerschmitt i brojni drugi bendovi surađivavši s Franjićem izdali su svoje prvijence, tzv. „nulte albume“ kojima su predstavljeni publici. Baš ti albumi danas predstavljaju najveće raritete, a brojni su Križevčani nakon projekcije filma pohrlili na Franjićev rock štand gdje su imali priliku kupiti vinil-ploče, CD-e, knjige i druge memorabilije bendova koji su publici predstavljeni kroz prvu nezavisnu izdavačku kuću na našim prostorima – „Slušaj najglasnije“.

Dimitar Dimitrovski Diba ističe kako je film plod iskrenih razgovora s kultnim akterima tadašnje scene, Goran Bare, kao čovjek koji svojom osobnošću predstavlja iskrenost i sirovost rokenrola, možda je i najjači simbol tog vremena. U filmu se pojavljuju i Davor Viduka, Romeo Đomlija, Denis Mujadžić Denyken, Alen Kraljić Kralja, Alen Marin, Miro Kusačić, Mile Kekin te brojna druga lica. Prikazani su i mnogi bendovi: Overflow, Let 3, Hladno pivo, KUD Idijoti. Filmom je dana šira slika o glazbenom fenomenu koji je obogatio naše društvo te nam ostavio iznimno vrijedno kulturno naslijeđe.

Redatelj filma Dimitar Dimitrovski Diba bavi se videoprodukcijom više od 20 godina i osim što radi na televiziji kao videomontažer, autor je i redatelj brojnih videospotova za razne rock-bendove, poput Kojota, Grette, Markiza i drugih. Dokumentarni film „Iz sve snage“ njegov je prvi samostalni autorski uradak. Producentica Arijana Velić već dvadesetak godina radi kao urednica i producentica na raznim televizijskim projektima, a ujedno surađuje s Dimitrovskim u kreiranju videospotova od kojih je najnoviji spot za pjesmu Kojota „Nismo djeca“.

Nakon osamdesetih i novog vala bilo je potrebno oživjeti scenu, odvratiti je od tmurnih puteva kojim je krenula „Ravno do dna“, u jednom trenu sve što su se ljudi s naših prostora mogli pitati bilo je – „Kako je propao rokenrol?“. No, uz pomoć entuzijasta poput Zdenka Franjića na noge je postavljena klupska scena sirovih i žestokih bendova.

Može se reći kako je baš na taj način rokenrol vraćen Križevčanima, nakon ovogodišnjeg otvorenja Kulturšok festivala uz Kojote i slušaonicu „Lutajućeg DJ Zdene“. Organizacijom novovalne tribine „Kurvini sinovi“ s akterima zagrebačkog novog vala u nastavku svibnja, Križevčani opet mogu birati nešto što nisu „lake note“.

„Hajde…Vrijeme je da se krene!“, kao što to pjesnik reče.

Vezano

Komentari su zatvoreni.