Udruga Maslačak je od ove godine pružatelj važne socijalne usluge

Križevačka udruga “Maslačak” ispunila je uvjete i zadovoljila pravilnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i od ove je godine postala pružatelj vrlo važne socijalne usluge – osobne asistencije. Višegodišnje bogato iskustvo u pružanju usluge osobne asistencije članovi udruge se stekli kao partneri na europskom projektu čiji je nositelj bila udruga „Mali princ“ iz Đurđevca, a sad su s Ministarstvom sami sklopili ugovor kojim su osigurana sredstva za 880 sati pomoći mjesečno.

Osobna asistencija pruža još jednu vrstu potpore osobama s intelektualnim teškoćama, ali i njihovim obiteljima. Uključuje pomoć osobi s invaliditetom u aktivnostima u kući i izvan nje koje ne može izvoditi sama, te podršku u komunikaciji i primanju informacija. Razmjerno stupnju oštećenja, korisnik može ostvariti određeni broj sati mjesečno sa svojim osobnim asistentom“, objasnila je predsjednica udruge Tamara Premuš. Udruga “Maslačak” najčešće zapošljava asistente na 20 sati tjedno, odnosno 4 sata dnevno i trenutačno ima 11 korisnika osobne asistencije i 10 asistenata.

Natječaje za posao objavljivat će po potrebi, a za buduće asistente najvažnije je da vole pomagati drugima i da imaju hrabrosti biti stup oslonac ljudima kojima je to izuzetno potrebno, objašnjava Tamara. No najvažnije je da korisnik i asistent dobro “kliknu”, jer je povjerenje u ovom poslu ključno. Osobe koje će se zaposliti kao asistenti pomagat će korisnicima u svakodnevnim zadacima, olakšavati im socijalnu interakciju i često biti prijatelj. Uvjeti za osobne asistente i više informacija dostupni su na stranici udruge.

 

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno