Autor skulptura Brucea Leeja i Franje Tuđmana izlaže u Križevcima

Gradski muzej ovaj tjedan u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu otvara izložbu Ivana Fijolića “Gdje je nastao Patuljak?”. Fijolić je kipar srednje generacije koji svojim izričajem nadilazi naučene kiparske forme te svoje ideje gradi u različitim materijalima, navodi ravnateljica muzeja Tea Hatadi u tekstu uz izložbu.

Teme proizlaze iz ekstrakta motiva aktera popularne kulture koje preuzima iz stripova, filmova, masmedija, s kojima identificira sebe i vlastito djetinjstvo; u oblicima super junaka poput Supermana, kauboja (iz špageti-vesterna), ikona akcijskih filmova poput Sylvestera Stallonea i Arnolda Schwarzneggera ili stvarnih ikona Brucea Leeja, Marilyn Monroe i Elvisa Presleyja. No, konačan rezultat koji ovaj kipar donosi pred promatrača je izobličena, prenaglašena gesta koja intrigira i tjera da se iznova propituje odavno naučeno i poznato“, objašnjava Hatadi i dodaje da ovaj kipar u Križevce donosi novu, svježu i neistraženu energiju, drugačije vizualizirane emocije i pomaknute granice kiparstva koje će, moguće, više zaintrigirati mlađu publiku Križevčana.

Fijolić je rođen u Zagrebu 1976., diplomirao je 2004. godine na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je zaposlen i 2017. je doktorirao. Autor je četrdeset samostalnih izložbi i sudjelovao je na osamdesetak grupnih u zemlji i inozemstvu. Bjegovi radovi su u zbirci suvremene umjetnosti Filip Trade u Zagrebu i u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini, a javnosti je prepoznatljiv po svojim skulpturama u javnom prostoru od kojih je interes publike izazvala skulptura Bruce Leea u Mostaru (nedavno ukradena pa pronađena), te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu koji je od 2019. postavljen u Glini. Otvorenje Fijolićeve izložbe u Križevcima je u srijedu 10. travnja u 18 sati, a radovi se mogu pogledati do 24. travnja.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno