Još jedna zelena površina postaje biciklistička staza

Umjesto zelene površine na kojoj su ne tako davno rasla i stabla, istočna strana Ulice branitelja Hrvatske postat će pješačko-biciklistička staza, potvrdio nam je to gradonačelnikov ured kad smo pitali što se planira na tom dijelu ulice budući da je, po završetku radova na kanalizaciji i vodovodu, umjesto travnjaka ili drvoreda ondje niknuo šljunak.

U proračunu za 2024. za izgradnju pješačko-biciklističkih staza predviđeno je čak 900 tisuća eura, no navedeno je također da se to odnosi na staze u ulicama Koruška, Franje Markovića, Ulica kralja Tomislava, na Strossmayerovom i Nemčićevom trgu i u Zakmardijevoj ulici. Dodatnih 200 tisuća eura namijenjeno je unaprjeđenju postojećih biciklističkih staza u Jelačićevoj i Račkoga. U tom planu ne spominje se nova staza u Ulici branitelja Hrvatske koja već ima nogostup i biciklističku stazu na zapadnoj strani prometnice, dok neke druge ulice, poput Krunoslava Heruca, Antuna Mihanovića, Lipovčica, Radićeva, Mladine i druge nemaju ni nogostup.

Još jedna površina pod asfaltom ne uklapa se ni u Strategiju zelene urbane obnove koju su gradske vlasti lani predstavile kao nezaobilazan dokument za strateško planiranje za razvoj zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama u Križevcima. Tom strategijom se trebala osigurati zelena tranzicija i budući održivi razvoj prostora i, ne manje važno, doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti. Konkretno, upravo u tom dokumentu piše da na parkirališta i uz prometnice treba saditi stabla kako bi se umanjila opasnost od stvaranja toplinskih otoka. Umjesto toga, jedina zelena površina u Ulici branitelja Hrvatske sad se asfaltira i pretvara u još jednu biciklističku stazu.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno