Večeras na Radiju Sljeme promocija CD-a „Križevci kroz zvuke tambure“

Krajem prošle godine Gradski tamburaški orkestar Križevci u suradnji s križevačkom Udrugom P.O.I.N.T. objavio je prvi album „Križevci kroz zvuke tambure“, predstavljen na cjelovečernjem koncertu 3. prosinca, na kojem su gostovali i članovi Zbora Euterpa te Akademskog zbora Cappella Odak, tenor Filip Hozjak, narator Zoran Homen i udaraljkaši pod vodstvom Štefana Đurkovića. Na koncertu je i praizvedena skladba „Križevački štatuti“ mladog skladatelja Jurice Hrenića.

Upravo će Hrenić, u društvu šefa dirigenta orkestra i glazbenog producenta albuma Igora Kudeljnjaka te tajnika orkestra, izvršnog producenta i urednika Josipa Berenda, gostovati večeras u eteru Radija Sljeme i promovirati ovo vrijedno glazbeno izdanje. Riječ je o radijskoj emisiji „Gospodična Muza“ urednice i autorice Nevene Saraga, koja se emitira uživo nedjeljom od 20:30 sati, a predstavlja novosti iz svijeta kazališta, cabareta, glazbe, književnosti i likovne umjetnosti.

Na albumu se nalaze djela skladbe „Križevačka suita“ i „Impresija II – Kalnik“ Adalberta Markovića te „Cure i dečki križevečki“ Bože Potočnika, simfonijska pjesma za tamburaški orkestar, udaraljke i naratora „Krvavi križevački sabor“ skladatelja Davora Bobića te „Križevački štatuti“, kantata za tamburaški orkestar, udaraljke, zbor, tenora i naratora, koju je skladao Jurica Hrenić. Likovno oblikovanje CD-a potpisuje Josip Berend, koji je koautor tekstova uz Adelu Balić, a lekturu je obavila Sonja Mrnjavčić. Prijevod na engleski jezik potpisuje Ivan Markota.

Izvođači na albumu, uz križevački orkestar s dirigentom Igorom Kudeljnjakom, su Zbor Euterpa s dirigenticom Marijom Anđelom Biondić, Akademski zbor Cappella Odak s asistentom dirigenta Nevenom Boltekom, tenor Filip Filipović, naratori Adalbert Turner Juci i Zoran Homen te križevački udaraljkaši pod vodstvom Štefana Đurkovića. Za tonsko snimanje i postprodukciju bili su zaduženi Goran Klisurić i Božidar Pandurić. Administrativne poslove nakladnika obavili su Nikola Ostojčić i Hrvoje Belani.

Snimanje albuma odvijalo se u tri navrata, od 2021. do 2023., a važnost projekta prepoznali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Križevci, koji su ujedno i njegovi pokrovitelji. Najveći poticaj projektu dao je entuzijazam članova Gradskoga tamburaškog orkestra Križevci koji, iako su većinom profesionalni glazbenici, u orkestru utjelovljuju najuzvišenije značenje riječi amateur – zaljubljenik.

20 godina CSF
Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno