Filozofski café u gostima kod Franje Markovića 

Ove i sljedeće godine obilježavamo 110 godina od smrti i 180 godina od rođenja Franje Markovića, filozofa i književnika rođenog u Križevcima po kojem Gradska knjižnica nosi ime. Knjižnica već priprema različita događanja u suradnji sa Zavodom HAZU-a i udrugama, potvrdila nam je ravnateljica Marjana Janeš-Žulj, a prvi je na programu Filozofski café u četvrtak 29. veljače u 18 sati. Riječ je o programu koji je se redovito održava u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, zamišljen je kao filozofska rasprava u kojoj sudjeluju maturanti gimnazije.

Ovaj put rasprava će se preseliti u knjižnicu, ali moderatorica ostaje Sanela Starešec Bilić, profesorica filozofije i sociologije iz križevačke gimnazije. Teme će učenici slobodno birati iz područja kojima se Marković najviše bavio, estetike i etike. Za razliku od “klasičnog” filozofskog kafića u obliku javnog foruma za sve prisutne, Filozofski café u gostima kod Franje Markovića je također i oblik pokazne vježbe učenika, zato su svi posjetitelji dobrodošli slušati i vidjeti uživo o čemu se radi, no sudjelovanje u raspravi ograničeno je na učenike.

Franjo Marković je doktorirao u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. Po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate. Svoj je život bio posvetio javnome radu, ne samo kroz kulturno umjetničko, već kroz političko djelovanje te prosvjetni rad s učenicima i studentima. Zato će i prvo okupljanje njemu u čast biti ono u suradnji s maturantima križevačke gimnazije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.